Свободен избор на платежни платформи! Истински уеб браузъри! Независими магазини за приложения! Погледнато отдалече, решението на Apple да се съобрази с европейския Акт за цифровите пазари изглежда като огромна победа за разработчици и потребители над най-скъпата компания на света. Както обикновено се случва, дяволът е в детайлите.

Как беше до момента?

17 години операционната система iOS доминира мобилния пазар с една от най-рестриктивните политики по отношение на приложенията. Без компрометиране на системния софтуер просто не можете да инсталирате нищо, което не е дошло от App Store. Ключови функционалности като рендирането на уеб страници или използването на NFC функционалността въобще не са достъпни за външни разработчици.

Мотивът на Apple е, че така се гарантира сигурността на потребителите, а освен това компанията си запазва максимален контрол както върху софтуера, така и върху хардуера.

Китай създаде нови проблеми на Apple

Китай създаде нови проблеми на Apple

Пекин разширява надзора върху използването на смартфони и мобилни приложения

Това никога не е било по вкуса на по-техничарски настроените ползватели, но освен това "извива ръцете" на малки и големи софтуерни компании - даже и на гиганти като Epic Games и Spotify, чиито битки с Apple станаха публично достояние през последните години.

Едноличният контрол върху iOS не се хареса на Брюксел и с влизането в сила на Акта за цифровите пазари се компанията на Тим Кук се оказа принудена да направи сериозни стъпки назад - въпреки че и в момента тя обжалва в съда.

Какво се променя?

Най-голямата промяна за Apple потребителите на територията на ЕС е, че вече има възможност за алтернативни на App Store магазини. На техническо равнище това означава въвеждане на нови програмни интерфейси, чрез които външни разработчици могат да създават и управляват приложения за сваляне, обновяване и деинсталиране на други приложения.

В света на Android има производители като Samsung, при които "съжителстват" два такива "магазина", но при Apple това е фундаментална промяна. Вече е ясно, че Epic Games под тази форма ще пуснат онлайн магазина си като алтернатива на App Store след няколко месеца.

Apple все пак запазва изискването всички iOS приложения - в iOS или не, да минават през базов преглед от хора и автоматизирани системи, за да им се разреши да работят на устройствата.

Apple може да допусне и други системи за мобилни плащания в iPhone

Apple може да допусне и други системи за мобилни плащания в iPhone

Иначе компанията рискува да отнесе огромна глоба в ЕС

Системният софтуер ще деактивира и премахва програми и игри, за които има данни, че са заразени със зловреден софтуер - нещо подобно на това, което Google Play Protect прави в Android.

По-малки по мащаб, но също толкова важни са две други промени. Първата е, че вече на iOS ще има истински алтернативни браузър - до момента всички разработчици бяха ограничени до това на практика да създават опаковки за вградения Safari.

Втората е, че безконтактните плащания с NFC вече няма да бъдат ексклузивно през виртуални портфейл Apple Pay и освен това покупки вътре в приложенията ще могат да се правят и чрез алтернативни платежни системи.

Къде е уловката?

При положение, че Apple обжалва решението, заради което прави тези промени и освен това в публичната си комуникация непрекъснато подчертава, че резултатът е намаляване на сигурността на нейната платформа, не е изненада, че има доста сериозни компромиси и "капани" в привидното отстъпление на компанията.

На първо място, промените засягат само ЕС, като оправданието са именно потенциалните рискове за потребителите, които производителят на iPhone вижда. Това може да откаже някои разработчици от идеята да отделят ресурс за адаптиране на приложенията им.

Не помагат и новите условия, с които те трябва да се съгласят, ако искат да предлагат продуктите си извън App Store. Сред тях действително са по-ниски комисионни в App Store, но и нова такса за инсталациите извън него. Тя е 50 евроцента за всяка отделна инсталация на година и засяга програмите и игрите с по над 1 млн. сваляния.

 Apple за първи път стана лидер в продажбите на смартфони

Apple за първи път стана лидер в продажбите на смартфони

Глобалните доставки през 2023 г. са намалели с 3,2% до 1,17 милиарда единици

Според Apple таксата отговаря на направените усилия за разработката на софтуера и хардуера.

Само седмица по-рано влязоха в сила други промени - но за ключовия американски пазар. Там също стана възможно да се използват алтернативни платежни системи - но ако 27% от всяка транзакция през тях отиват в джоба на Apple. Това беше ясен знак към всеки, който реши да заобикаля досегашната система - или ще се наложи приложения и игри да се правят със специални версии за ЕС, или разработчиците ще трябва да се сбогуват с немалка част от приходите си.

Освен това, всичко, изтеглено извън App Store ще върви при стартирането си с допълнителни обяснителни диалогови прозорци, които трудно ще създадат прекрасно потребителско изживяване.

На практика, малко разработчици на популярни приложения биха намерили смисъл в новото предложение - извън разработчиците на AAA игри и топ приложения, за повечето от които всъщност е достатъчно просто да получат по-добра сделка от компанията на Тим Кук.

Epic Games вече остро разкритикуваха промените, като подчертаха, че Apple опорочава новите европейски правила. От Брюксел зависи обаче дали ще признае направеното от компанията за достатъчно, за да отговори на разпоредбите.