2,28 млн. приложения само през миналата година са били отстранени от Google Play Store заради нарушения на правилата за сигурността, става ясно от нов доклад на онлайн гиганта.

Традиционно Android е основна мишена за създателите на зловреден код заради по-отворения характер на операционната система и разпространението ѝ и сред потребители с ниски технически познания. Използването на приложения и игри само и единствено от официалния магазин е основна препоръка за киберсигурност, но буквално денонощни са опитите вируси и шпионски платформи да се промъкнат и в Play Store.

Тези Android приложения носят опасен вирус и са свалени над 400 млн. пъти

Тези Android приложения носят опасен вирус и са свалени над 400 млн. пъти

С Android.Spy.SpinOk са инфектирани 101 игри и програми в Play Store

Именно това и принуди Google значително да промени своите алгоритми за сканиране и евентуално насочване за анализ на подадените за преглед и одобрение програми.

Разработчиците също трябва да подават доста повече информация за себе си. Общо цели 333 000 програмисти и компании са били изхвърлени от платформата, включително - заради разпространение на вируси. Много често става дума за "двойници" на популярни приложения или за такива, които предлагат премиум съдържание за без пари.

Около 200 000 приложения не са стигнали до магазина заради злоупотреба с ключови смартфон функционалности като следене на местонахождението във фонов режим или четене на SMS съобщения. Голям фокус е поставен върху VPN програмите, които позволяват влизане в частни мрежи за служебни цели или смяна на локацията - вече потребителите виждат по-ясно дали разработчикът следва най-добрите практики. Това е важно, защото през компрометиран VPN може на практика да предоставите всичките си данни на някои киберзлосторник.

Google ще последва Apple и ще ограничи следенето на потребителите на Android

Google ще последва Apple и ще ограничи следенето на потребителите на Android

Промените от производителя на iPhone костват $10 милиарда на Facebook

Понякога напълно легитимни игри и приложения могат да се превърнат в риск за сигурността, защото са построени върху остарели технологии и са били изоставени от своите създатели. Около 1,5 млн. от тях вече не са достъпни в Play Store.

Google Play Protect - антивирусната програма, вградена в Android, на свой ред е спряла над 5 млн. заразени с вируси приложения, които са били инсталирани от локации, различни от официалния магазин. От Google не уточняват, но вероятно немалък процент от тях са дошли от различните сайтове, които рекламират "безплатно" сваляне на премиум игри и приложения.

Проучване: Голямо количество данни се събират и споделят чрез телефони с Android

Проучване: Голямо количество данни се събират и споделят чрез телефони с Android

Академично проучване повдига опасения за поверителността

Въпреки всички тези данни, с които компанията се хвали, все още редовно се налага премахване на промъкнали се "лоши" заглавия от Play Store. Затова и все още е важно да обръщаме внимание какво сваляме.