Няма как цената на хляба да достигне 2 лева. Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов, в сутрешния блок на Нова Телевизия.

Той бе категоричен, че повишение в цената на насъщния може да има в рамките на 5 до 10 ст., но не повече.

Причина за поскъпването е рекордната цена на пшеницата, посочи Найденов. Министърът обясни това с факта, че тя е борсова стока и се влияе от цените на световните пазари.

"Това не е спекула. Ако някой желае да изчака по-високи цени, това е негово право, стоката е негова, но в очакването на нови цени миналата година някои произовдители загубиха", коментира министърът.

Относно искането на повечето производители за по-ниска ставка за ДДС на хранителните продукти, министърът на земеделието заяви: „Нормално е да се иска, но това няма как да се случи. Ние няма да вдигаме данъците и съответно не можем да си позволим те да бъдат намалени".

Найденов бе помолен да коментира и евентуалното поскъпване на месото и месните продукти. Той припомни, че подобно увеличение е следствие от високите цени на фуража, което пък от своя страна води до повишени цени на млечните и месните произведения. По думите му „най-големият бич" за производителите не са суровините, а потреблението.

Министър Найденов заяви, че коледните промоции тази година са с тенденция да започнат по-рано.
„Тези разговори продължават, имаме съдействието на търговските вериги. При всички случаи ще има достъпни цени за всички", подчерта земеделският министър.
Найденов не пропусна да поздрави и Агенцията по храните за добре свършената от тях работа.
В село Радювене, Ловешко експертите установиха и след това унищожиха един тон сирене с наличие на афлатоксин. Суровината бе предназначена за млекопреработвателно предприятие, където инспекторите възбраниха цялото количество сирене, произведено от суровина от същата ферма, припомня news.bg.

Найденов обори твърденията, че храната, давана на социално слабите не се контролира:
„Става въпрос за стотици тонове храна за 42 милиона, която отива при социално слабите. Това са европейски средства и няма компромис за качеството."

Министърът призова животновъдите да бъдат бдителни.
„Печелене на евросубсидии, специално за животновъдите, е свързано с подаване на декларации", обясни той.

По повод зачестилите крупни измами и със земи, Найденов прикани всички заинтересовани по въпроса на 2-ри ноември в Пловдив, където заедно с представители на всички браншови организации, ще се обсъжда кандидатстването за евросубсидии за следващия програмен период с цел избягване на измами.

На въпроса дали ще има евентуална забрана за производство на гъши дроб както беше станало ясно, че може да стане, министърът на земеделието и храните отговори: „Категорично възразяваме и смятаме, че имаме механизмите да се противопоставим на това", като подкрепи становището си с твърдението, че страната ни е вторият най-голям производител на гъши дроб в света след Франция.