Кралският канадски монетен двор ще отсече през април най-скъпата и най-голяма златна монета в света. Тя ще тежи 100 кг и номиналът й ще бъде 1 млн.долара, като ще бъде изготвена от злато с проба 99,999.

От едната страна ще бъде украсена с изображение на кленов лист.

До момента за най-голяма златна монета се счита австрийският "Биг Фил" - златна монета с тегло 31 кг, с номинал 100 000 евро, назована така в чест на Виенската Филхармония.

Пускът на мега-монетата е замислен като опит да се върне на Кралския канадски монетен двор лидерската позиция, която през последните години беше загубена заради жестока конкуренция с монетните дворове на Австрия, Австралия, САЩ и Китай.

Ако през 1979 г златната монета "кленов лист" надмина по известност крюгерранда, то сега значително по-популярни на пазара на златни монети са китайските "панди", австралийските "самородни късове" " и американските "бикове".

Както се казва в съобщението на Канадския монетен двор, 100 кг златна монета "кленов лист" ще бъде използвана основно за рекламни цели в страната и извън граница, при събития, свързани с търговията на редки метали.

По думите на представителя на двора Алекс Ривз, вече са получени заявки за няколко уникални монети, които ще бъдат отсечени в ограничени количества и само за определен период от време.