Въпреки подобряването на икономическите условия и пазарната среда  у нас, търговията с ценни книжа на Българска фондова борса понесе редица сътресения и спад в цените на основните позиции, започнали от ноември  миналата година.

Влизането на България в Европейския съюз в началото на 2007г., даде своят положителен ефект върху националната икономика, представяйки ни на световната икономическа общественост като възможност за инвестиране, което пряко и косвено даде импулс на капиталовия пазар у нас и в частност на търговията с ценни книжа. Това обаче ни направи напълно

съпричастни в икономическите процесите протичащи в световен мащаб

По този начин станахме силно зависими от катаклизмите, раздиращи пазарите в Европа и зад океана.

Породилата се в САЩ финансова криза, тясно свързана с колапса на ипотечния пазар, пренесе своето негативно влияние и на фондовите пазари в Европа. Спадът в растежа на световната икономика като цяло, също добави сериозен натиск върху  инвеститорския интерес. Най-лошото от всичко обаче е, че бе накърнен основният лост - „доверието на инвеститора". 

Световната финансова криза оказа негативно влияние и у нас, засягайки най-вече пазара на недвижими имоти и кредитния пазар като цяло. Капиталите инвестирани в тези сектори на икономиката рязко намаляха, накърнявайки сериозно интересите на компаниите, извършващи този род дейност, особено в строителния бранш. За да се предпазят от възможни загуби в резултат на фалити, банките у нас затегнаха условията за отпускането на кредити.

Последвалата преоценка на предпочитанията за инвестиране, доведе до свиване на инвестиционните портфейли, забавяне на инвестиционните проекти, както и изтеглянето на чуждите капитали,  а това даде пряко отражение и върху българския фондов пазар.

Липсата на свежи парични средства, както и изтеглянето на външните, доведе до спад на реализираните на БФБ обороти, както и на броя сключени сделки. Спадът в цените на родните ценни книжа от началото на годината бе неконтролируем, граничещ на моменти с паника.

Прекомерният ръст в цените през  2007 г.

и наличието на спекулативен елемент от  създадената всеобща еуфория, бе заменена с огромно разочарование за включилите се в търговията „млади" инвеститори. Спекулативното им поведение и поемане на необмислени рискове, демонстрираха все още недостатъчно зряла инвестиционна култура.

Липсата на достатъчно лостове за реагиране на ситуацията при падащ пазар от друга страна, показа недотам големите ликвидност на нашия пазар и възможност за инвестиране в разнообразни и подходящи за случая инвестиционни инструменти.

Какво се случи на БФБ през първите близо 3 месеца на годината? Ако направим сравнение със същия период на 2007г.( вж. Таблицата), то ясно се забелязва тенденцията за увеличение на броя търгувани емисии, повишили се със 7.61% до 297 броя и то изключвайки търгуваните облигационни емисии и компенсаторни ценни книжа, както и сключените сделки на блоков пазар. Броят на сключените сделки също отбелязва сериозен ръст до 121 хил., спрямо близо 99 хил. година по-рано, което е един много добър показател на инвеститорската активност. За разлика от това обаче се вижда сериозен спад в търгуваните обеми (-33.90%) и реализираните на пода на БФБ обороти (-33.07%), което показва че в момента фондовият ни пазар е в сериозна криза.

Спадът, започнал през есента на миналата година, продължи с пълна сила и през тази. Борсовите индекси SOFIX, BG40 и BGTR30 загубиха по около 30% от стойността си от началото на годината. С най-малък спад бе индексът на дружествата със специална инвестиционна цел, загубил едва малко над 7% от стойността си.

Най-старият борсов индекс SOFIX, въпреки направените в него промени, свързани с методологията на изчисление, както и промяната в броя на търгуваните дружества (вече станали 19), отчете спад в стойността си до 1185.50 пункта, достигайки нива от декември 2006 година. С изключение на "Елана Фонд за Земеделска Земя" АДСИЦ, дружествата в индекса загубиха между 15 и 50% от стойността си през тези първи месеци на годината, спрямо нивата на затваряне през 2007 година.  Широкият борсов измерител BG40 също бе потопен от тежестта на спада на принадлежащите му дружества. Между 4.49  и 52.59% бяха границите на спада им. Най-голям бе той при акциите на "Мостстрой", които въпреки направения сплит, посредством намаляване на номиналната им стойност, за да станат по-привлекателни за инвеститорите, паднаха до 124.54 лв. за брой. Като цяло индексът се принизи до нива от август миналата година.

Най-новите индекси - BGREIT и BGTR30 имаха лошият шанс

да бъдат изнесени на БФБ месец преди началото на всеобщия спад и логично сега регистрират своите абсолютни минимуми. BGTR30 падна малко под 30% през първите три месеца на годината и е вече над 200 пункта по-ниско от стартовата си стойност от 1000 пункта. С най-малък спад от индексите бе BGREIT- индекс на дружества със специална инвестиционна цел. Въпреки, че регистрира абсолютен минимум, свличайки се до 95.8 пункта, дружествата от този тип са с най-малък спад в процентно съотношение спрямо останалите компании. Дори сред присъстващите в индекса дружества присъстват три, които повишиха своята цена от началото на годината. Освен споменатото по-горе дружество, ръст в цената от началото на годината регистрираха акциите на "Бенчмарк фонд имоти" АДСИЦ и "Агро Финанс" АДСИЦ с 7.7% и 3.22%, съответно до 2.27лв. и 1.38 лв. за брой. Интересът към АДСИЦ нараства постоянно и те неизменно присъстват в класациите за най-търгувани дружества, като 6 от тях са сред 15-те водещи дружества по прехвърлени обеми от началото на годината.

Класацията за най-голям брой сключени сделки от началото на годината, колоната поведе "Химимпорт" АД, с 8516 броя или средно 155 на сесия. Компанията присъства и в трите борсови индекса и служи като барометър за движението им, особено на SOFIX. Цената му варираше между 8.21 и 15.50 лв. за брой и въпреки, че загуби 46% от стойността си, акциите му си остават едни от най-перспективните на БФБ. На второ и трето място по този показател са акциите на "Eнемона" АД и "Еврохолд България" АД със съответно 6350 и 6325 сделки. В класацията до 10-то място присъстват и представителите на пътностроителния сектор, "Трейс Груп Холд" АД, "Холдинг Пътища" АД и "Мостстрой" АД, като и трите декларираха спад в цените си между 27 и 57 на сто.

Въпреки падащата търговия на БФБ от началото на годината, в резултат от увеличенията на капиталите на няколко вече търгувани дружества и планираните първични публични предлагания (дружества решили да предложат за търговия свои акции, както и регистрираните нови договорни фондове и облигационни емисии) на пазара се изсипаха акции за над 130 млн. лв. по номинал. Това донякъде ще повиши ликвидността на фондовия ни пазар като цяло и ще го подготви за момента, в който конюктурата се нормализира и се създадат достатъчно добри предпоставки за позитивно движение в цените на родните ценни книжа. Няма съмнение, че в момента, при този главоломен спад, доста от ликвидните на пазара позиции са вече подценени, въпреки добрите балансови резултати, които дружествата показаха във финансовите си отчети за последното тримесечие на 2007 година От тях ясно се вижда, че над 70% от предалите в Комисията за финансов надзор и БФБ отчети дружества отчитат сериозни печалби.

Предстои до края на март да излязат и окончателните финансови резултати на компаниите за 2007г., които по прогнозни данни са добри и могат да внесат поне малко успокоение сред инвестиращите и да забавят главоломния спад в цените на акциите. А добри компании, в които да се направят вложения има. Остава да дойдат инвеститорите!