Сривът в цените на лития през изминалата година е пречка за реинвестирането в нови доставки. Това заявява най-големият производител в света на ключовия метал за батерии Albemarle.

По-ниските продажби на електрически превозни средства в света, включително на най-големия пазар на електромобили Китай, и свръхпредлагането на пазара на метали за батерии доведе до срив на цените на лития с 80% през изминалата година. Това принуди компаниите, добиващи литий да спрат и да намалят мащаба на проектите за разширяване на добива, пише Oilprice.

Точно това отлагане и ниските цени е предпоставка да се подготви почвата за следващата криза в доставките на литий по-късно през това десетилетие, смятат анализатори.

След като компаниите ускориха производството на литий през 2022 г., пазарът се пренастрои от дефицит на предлагането през 2022 г. към излишък през 2023 г. Като сложим в картината и по-забавени продажби на електромобили в Китай в сравнение с предишните години, се създава перфектната буря на пазара на литий - твърде много предлагане и колебливо търсене.

Големите доставчици на литий продължават да прогнозират скок в дългосрочното търсене, заради енергийния преход, набиращ скорост, но настоящата ниска ценова среда е "неустойчива", коментира Кент Мастърс, председател, президент и главен изпълнителен директор на Albemarle.

В Китай откриха най-голямото в Азия находище на литий

В Китай откриха най-голямото в Азия находище на литий

Китай вече значително изпреварва западните страни по инвестиции в добива на редкоземни елементи

По думите му цените в днес са "неустойчиви". Те са под оперативните парични нива на някои активи, които работят в момента и под нивата на реинвестиране", коментира Мастърс пред анализатори, след като Albemarle отчете по-добри от очакваните приходи и печалби за 2023 г.

Съкращенията на разходите и пренасочването на някои разходи по проекти направиха така че Albemarle отчете втория най-висок доход в историята си, въпреки спада на цените.

Производителят заяви, че отлага някои разходи и планира съкращения на работни места, за да "оптимизира структурата на разходите си в отговор на променящите се условия на крайния пазар".

Сривът на цените доведе до множество предупреждения за печалби и спиране на проекти от страна на най-големите в света компании за добив на метали, необходими за производство на батерии.

Някои от най-големите компании в Китай миналия месец предупредиха за спад в печалбите и потенциални загуби на активи.

Според Albemarle има пренасищане на запасите в сектора надолу по веригата, което води до понижаване на спот цените, смята Ерик Норис от компанията.

Очаква се търсенето на литий да нарасне в дългосрочен план, но ще има период на пренасищане и ниски цени на петрола, който според някои анализатори ще продължи през 2025-2026 г.

Американският производител на литий Albemarle с рекордни приходи за 2023 година

Най-големият производител на литий в света с рекордни приходи за 2023 година

За четвъртото тримесечие обаче приходите са намалели на годишна база

Очаква се настоящите ниски цени на петрола и липсата на инвестиции да създадат следващата голяма литиева криза.

Падането на цените на лития с 90% от пика преди 16 месеца, доведе до това, че всеки нов проект за развитие се забавя, което ще доведе до нова криза в доставките, според прогнозите на анализаторите.