Изпълнителят пое ангажимент да довършат предсрочно магистрала "Тракия", но това няма да се отрази на качеството, защото "ще ги следим изключително строго". това каза в сутрешния блок на ТВ7 министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя допълни, че следващата седмица ще направи инспекция, за да е сигурно, че като се строи предсрочно, няма да е некачествено.

Оптимистичният вариант за лот 2 и лот 3 на „Тракия" е за 1 юли.

Освен ленти ще режем и кабели, подчерта Лиляна Павлова, която обясни приоритетите на правителството от гледна точка на строителството и припомни, че в град с население над 10 хил. жители не трябва да има кабели по въздуха.

Най-важното е, че дадохме старт на Лот 4 на изключително важния проект на магистрала "Струма". Отсечката е Сандански-Кулата. Общо три от етапите са в процес на изграждане. След още едно лято ще се пътува до Солун по магистрала, подчерта министър Павлова.

Много гърци ни разпознаха вчера в Сандански, снимаха се с премиера. Искаме премиер като вас, казваха гърците. Това не беше изолиран случай, каза Павлова.

"Друг важен проект е четирилентовият път между Бургас и Слънчев бряг, за който сега започват тръжни процедури. Това лято ще е готов и пътният възел „Бургас-Меден рудник", добави министър Павлова.

По повод темата със санирането, регионалният министър припомни, че България е страната с най-ниска енергийна ефективност в Европа.

Опитваме се да обясним на хората за ползите от санирането. Даваме 50% подарък за саниране. За средностатистически апартамент съфинансирането е около 5 хил. лв. Избрали сме банка, която да дава кредити, каза Лиляна Павлова.

Плановете са санирането да започне на 1 юли. "Могат да кандидатстват цели блокове, или блок секции да подават документи са финансиране. Сградата трябва да е проектирана до април 1999 г. Информация има сайта на министерството. Ще обиколим и всички 36 града, които ще финансираме и ще разясняваме на място ползите", категорична беше Лиляна Павлова.