Говорител на немското правителство - Стефан Сийберт  каза, че канцлерът Меркел ще лети във вторник (9-ти октомври) за Атина за да проведе среща с гръцкия премиер Самарас.

Основните теми на разговорите между двамата лидери ще бъдат ситуацията с Гърция (как вървят преговорите с "Тройката"?),  темите за Еврозоната и за двустранните отношения, посочи той. След срещата, двамата лидери ще дадат съвместна пресконференция, посочи Сийбет.

Говорителят каза, че правителството на Германия желае да подкрепи усилията за реформи в Гърция, които усилия са се повишили под управлението на Самарас. Германия продължава да държи Гърция да остане в Еврозоната, заяви немският правителствен говорител.

Сийберт също така каза, че в четвъртък (11-ти октовмри), Меркел ще се срещне с шефа на Европейската Комисия - Барозо в Берлин. "Ще има вътрешна размяна на мнения и опции за подготовката на идващата на 18-ти и 19-ти октомври среща на Евроепйския конслутативен съвет", посочи той.

Междувременно, говорителят на гръцкото правителство каза, че визитата в Атина на немския канцлер Меркел следващата седмици е стъпка за важни европейски решения (?). Той също така посочи, че Гърция се надява процесът на икономии/съкращения да бъде оценен на предстоящата в понеделник среща на Еврогрупата. Гърция има за цел да приключи с плана за сурови мерки на икономии до предстоящата Европейска среща на върха на 18-ти и 19-ти октомври, посочи той.