Министърът на транспорта Петър Мутафчиев и министърът на транспорта, строителството и туризма на Румъния Раду Берчяну подписват днес правителствена спогодба за работата на железопътните гранични преходи.

По време на двустранната среща в Русе ще бъдат дискутирани въпроси, свързани със сътрудничеството при изграждането на новия комбиниран (пътен и железопътен) мост над река Дунав при Видин-Калафат, подобряването на контрола и обслужването на общия българо-румънски участък при река Дунав, сътрудничеството в железопътния сектор и инфраструктурата, както и неправомерното събиране на такси от румънските власти на български автомобилни превозвачи.

Очаква се българският министър за повдигне въпроса и за незаконно събираните на Дунав мост гранични такси, който ту бяха отменяни, ту отново въвеждани от местната власт в румънския граничен град Гюргево.

Предполага се, че след тази среща проблемът ще бъде напълно разрешен и повече няма да се допуска самоуправство на местните управници с междудържавни приоритети.