Обединените Арабски Емирства могат да станат следващата Кувейт страна от Персийския залив, която ще се откаже от привързването на курса на националната си валута към долара и ще премине към кошница от валути. Това е съобщил днес дубайският вестник „Ал-Баян", цитиран от кореспондент на РИА Новости.

Управителят на Централната банка на ОАЕ Султан Насер ас-Сувейди е заявил, че Емирствата могат да се откажат от привързването на дирхама към отслабващия долар и да преминат към кошница валути. „Това не е моя лична прогноза. Всички очакват падането на долара да продължи и това ще доведе до преразглеждане на отношението (към него)".

Султан Насер ас-Сувейди е уточнил, че ОАЕ, които привързаха своя дирхам към долара през 1971 г., няма да се откажат от долара в разчетите си, но вероятно ще го направят само един от елементите на валутната кошница.

През май т.г. Кувейт вече се отказа от привързването на националната си валута към долара и премина към валутна кошница, за да тушира „вносната инфлация".

Местни анализатори считат, че е напълно вероятно ОАЕ да сторят същото и да ревалвират дирхама, отчитайки достигащата до 10% инфлация в страната и по-малката в сравнение със съседите зависимост от износа на нефт.

Произвеждащите нефт арабски монархии губят от инфлацията на американската валута милиарди долари валутни запаси, които запаси по сведения на пресата възлизат на няколко трилиона долара. Преобразуването на основните фондове в други валути би позволило да се избягнат големи финансови загуби във връзка с поевтиняването на долара.

В Саудитска Арабия също се обсъжда възможността за ревалвация на риала спрямо долара. Според вестник „Ер-Рияд", някои икономисти от кралството считат, че увеличението на доларовата цена на риала ще повиши покупателната сила на населението на страната, ще понижи разходите за вносни стоки и ще постави на изнасяните зад граница саиудитски стоки по-справедливи цени.

Отказът на арабските страни от обвързването на националните си валути към долара би бил изгоден преди всичко за евро поради това, че Евросъюзът запазва позицията си на най-голям икономически партньор за арабските страни, които внасят стоки от Европа на стойност над 150 милиарда долара.