Днес, 25 юни 2007г. /понеделник/, от 11.30 часа в конферентната зала на Агенцията за приватизация ще се състои пресконференция във връзка с хода на приватизационната процедура за продажбата на "Параходство български морски флот" ЕАД, Варна.

Припомняме че стратегията за приватизация на дружеството бе официално оповестена на 20 февруари т.г. и одобрена от Парламента на 15 март.

Според нея БМФ трябва да бъде приватизирано чрез публично оповестен конкурс в два етапа. Като основни цели са определени запазване  предмета на дейност на дружеството, постигане на оптимален баланс между цената от продажбата и инвестициите, увеличаване на общия тонаж и намаляване на средната възраст на корабите и повишаване на доходите и квалификацията на плавателния състав на морския ни флот. Запазването на работните места в дружеството също е изтъкнато като приоритет.

БМФ трябваше да бъде продадено, въпреки че е на печалба, защото в това си състояние дружеството може да се развива в близките 5-6 години, но не и дългосрочно според министър Мутафчиев.

Специфичният характер на дейност на дружеството и значението му за националната сигурност налагат поставянето на предварителни квалификационни изисквания към кандидатите за приватизацията му. Окончателната оферта на кандидат-купувачите ще изисква комплексна бизнес-програма за следващите 10 години.

За приватизация първоначално са предвидени 70% от капитала на "Параходство Български морски флот" ЕАД, а останалите 30% купувача на мажоритарния пакет ще придобие не по-рано от 5 г. и не по-късно от 6 г.

Според очакванията инвеститор за параходството ще бъде избран до края на годината, а сделката да бъде финализирана догодина.