Каквито и класации да се правят едно е ясно - българите никога не са били доволни от начина си на живот, нито от стандарта си, продължават да бъдат най-бедната страна в ЕС, а също и една от най-бързо стопяващите се нации, но затова пък с най-слаб достъп до медицински услуги.

Тези факти не е нужно да бъдат събирани социологически, нужно е просто да се разходите по улиците, на което и да е населено място и да влезете в някой магазин. Фактите са повече от красноречиви. Така че данните на Галъп, че едва една четвърт (или 24%) от българите са доволни от стандарта си живот, не би предизвикал учудване в страната ни.

Както във всяка подобна класация досега по този показател се нареждаме на последно място в група от седем страни, която включва седем бивши социалистически страни, вече членки на Европейския съюз - Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Латвия, Литва и България.

Анализът на Галъп е фокусиран главно върху Полша и се основава на сравнението по някои показатели с останалите държави в представителната група страни.

Най-доволни от стандарта си на живот са чехите - 69 на сто от анкетираните са обявили, че са доволни от начина, по който живеят. Полша е на второ място с 66%. В Румъния 42 на сто от хората са доволни от стандарта си на живот.

Малко под една трета - 31 %, от поляците с мятат, че стандартът им на живот се подобрява. На второ място по този показател е Чехия с 24 %. България е на пето място със 7 на сто след Румъния - 17 на сто, и Унгария - 13 на сто. На последно място е Литва, където едва 4 на сто от анкетираните не смятат, че стандартът на живот се подобрява.

Поляците са и най-големите оптимисти - 28 на сто смятат, че икономическото състояние на страната им се подобрява. В България процентът на оптимистите е 9. В Литва нито един от анкетираните не е заявил, че очаква икономическото положение да се подобри. Анкетата е била извършена през декември миналата и януари тази година.