Строителството на атомната електроцентрала "Белене" ще започне с руско финансиране. Това съобщава днес ИТАР-ТАСС, позовавайки се и на български медии.

Националната електрическа компания (НЕК) се договори с изпълнителите на проекта, руската фирма "Атомстройекспорт", че в продължение на първата година от строителните работи дейността на експертните групи, разработването на проекта и непосредствената работа по началото на строителството на централата ще се плащат от руската страна. НЕК е готова да заплати съответните проценти в сделката.

В същото време НЕК категорично потвърди, че България ще запази мажоритарния си дял в проекта и съответно ще обезпечи 51% от финансирането на цялата стойност на централата, която е около 4 млрд.евро.

С предложение да участват във финансирането на проекта "Белене" са излезли няколко чужди енергийни гиганта, които искат да получат пакети с акции от бъдещата АЕЦ, съобщава още ИТАР-ТАСС.

Българската страна е помолила "Атомстройэкспорт" да представи подробен график за работата по строителството на "Белене" и е поискала обяснение защо с големи закъснения се изпълнява строителството на АЕЦ "Тянван" в Китай.