Дистрибуторът на горива „Петрол" не приема меморандума между държавата и "Лукойл" за замразяване на цените на горивата и определи документа като нелоялна конкуренция, подпомагана от правителството. „Въпросният договор сам по себе си няма много смисъл", категоричен е търговският директор на "Петрол" Иван Костадинов, който участва в сутрешния блок на bTV.

Според Костадинов с постигнатото споразумение между продавача на дребно "Лукойл" и правителството цените на горивата може да бъдат натиснати надолу, но за сметка на другите компании, които ще почнат да губят.

„Ако "Лукойл" си повдига цените на едро, ще печели в 70% от пазара. Върху 25%, колкото му е делът на дребно, ще губи. За тях - не че няма значение, но ще загубят по-малко от всеки друг на пазара", обясни позицията си Костадинов.

Той припомни, че подобна мярка е имало и през 2005 година, когато бе подписан подобен мораториум от тогавашното правителство. Тогава обаче е била постигната договореност за замразяване на печалбата на „Лукойл". По думите на Костадинов в момента в „Петрол" се работи без печалба. "Издръжката на една верига е на база продадените литри. При нас продажбите са по-ниски, тъй като сме сред първите по брой бензиностанции на глава население", твърди търговският директор.

На 22 март правителството се споразумя да подпише меморандум с "Лукойл България" за замразяване на цените на горивата в бензиностанциите на фирмата за месец. Тогава премиерът Бойко Борисов изрази надежда срокът на меморандума да бъде удължен.