Повече от 250 000 барела на ден американски суров петрол се очаква да пристигнат в Индия следващия месец, най-високото ниво от повече от година, показват данни от проследяване на кораби, на фона на по-строгото прилагане на санкциите върху руския суров петрол, пише Reuters.

Индия, третият по големина вносител и потребител на петрол в света, се стреми да диверсифицира доставките си на петрол, тъй като новите санкции на САЩ срещу Москва заплашват да намалят продажбите на руски петрол за индийските рафинерии, най-големият купувач на руски танкерен суров петрол.

Половината танкери, транспортиращи руски петрол, спряха превозите заради санкциите

Половината танкери, транспортиращи руски петрол, спряха превозите заради санкциите

Ограниченията "постигат и двете си основни цели", смята Министерството на финансите на САЩ

Около 7,6 милиона барела петрол, или 256 000 барела на ден, са били насочени към Индия от три много големи превозвачи на суров петрол и три кораба Suezmax, според фирмата за проследяване на кораби Kpler.

Корабите, които до голяма степен се насочиха към западното крайбрежие на Индия, бяха наети от Reliance Industries , Vitol (VITOLV.UL), Equinor и Sinokor (SINKM.UL), според данни на финансовата фирма LSEG.

Индия беше най-големият купувач на руски петрол миналата година, след като други вносители се оттеглиха от покупките след санкциите на Запада срещу Москва за нейното нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

5 милиона барела руски петрол, които пътуват към Индия, така и не пристигнаха

5 милиона барела руски петрол, които пътуват към Индия, така и не пристигнаха

Суровият петрол трябваше да пристигне през последните четири седмици

Миналия месец САЩ затегнаха усилията си за намаляване на търговията с петрол на Русия, като добавиха санкции към държавната корабна компания Sovcomflot и 14 танкера със суров петрол, участващи в транспортирането на руски петрол.

Индийската Reliance, оператор на най-големия рафиниращ комплекс в света, няма да купува руски петрол, натоварен на танкери, управлявани от Sovcomflot, след неотдавнашните санкции на САЩ, казаха източници на Reuters миналата седмица.