Четвъртата по големина банка в Гърция  Piraeus Bank заяви, че ще придобие 26,6 на сто от малката инвестиционна банка Proton Bank срещу размяна на акции с перспектива да придобие целия трезор забдъдеще.

Активите, нетните заеми, депозитите и ценните книжа на Proton Bank са съответно на стойност 2,3 милиарда евро, 1,3 милиарда евро, 345 милиона евро. Нетните загуби на трезора за първите  6 месеца на годината възлизат на 2,2 милиарда евро като резултат от 11,6 милиона евро загуби от търговия.

Пазарна капитализация на трезора възлиза на 248 милиона евро.

Proton Bank показа ликвидни проблеми през изминалите седмици и разполагаше само с 50 милиона евро в кеш.

Money.bg припомня, че рейтинговата  агенция Moody`s намали перспективата по рейтинга по депозитите в чужда валута на три български банки. Перспективата на Банка ДСК, "Райфайзен България" и „Пиреос Банк" е променена от позитивна на стабилна.

Банковите сливания се превърнаха в сериозен тренд в Европа през изминалото лято. Германската „Комерцбанк" закупи „Дрезднербанк". „Дойче банк" придоби 30 на сто от капитала на „Постбанк" с тенденция да стане собственик на целия трезор. Вероятно укрупняванията в банковия сектор от Западна Европа се насочват към източната част на Стария континент.