Свободно търгуемите акции на Първа инвестиционна банка, които ще бъдат пуснати на борсата ще достигнат 13.63% от капитала на финансовата институция.

Това стана ясно, след като от инвестиционния посредник Първа финансова брокерска къща (ПФБК), съобщиха че ще пуснат на борсата допълнителни до 5% от капитала на банката.

Инвестиционният посредник в момента притежава приблизително 14% от капитала на ПИБ, като възнамерява да пусне част от него за повишаване ликвидността по позицията при предстоящото първично публично предлагане, съобщава Дневник Онлайн.

Припомняме, че управителният съвет на Първа инвестиционна банка реши в края на миналия месец да пусне на борсата 10 млн. акции, с които фрий флоута по позицията да достигне 9.09%.

Банката цели да увеличи капитала си до 110 млн. лв., за да набере средства за развитие на дейността си и увеличаване на пазарния си дял в страната.

ПИБ разполага с втората по големина мрежа от банкомати в България и третата по големина мрежа от ПОС терминали. Банката отчете 36.34% ръст в нетната си печалба за миналата година, достигайки стойността от 29 млн. лв.