Учени от Тексаския университет в Остин твърдят, че хората, заети с творческа работа, като правило се радват на добро здраве.

Научните изследвания позволяват да се направи извод, че творческата настройка позволява на човек по-дълго да запази здравето си. Фактори като липса на рутина, получаване на удоволствие от труда, възможност за постоянно учене и решаване на сложни проблеми помагат на човек да се чувства по-здрав, пише „Взгляд".

Ако на всичкото отгоре подобна дейност се и заплаща, здравето на човека става още по-добро. Данните от изследването са показали, че ежедневието на безработните дава по-малко простор за творчество по сравнение с живота на работещите хора на същата възраст, пол и образование.

Ефектът от творческата работа върху здравето се цени особено високо от авторите на изследването. Активните занимания с творческа дейност позволяват да се поддържа здравето в такова състояние, каквото е свойствено за по-млад човек - средно с 6.7 години по-млад. Освен това творчеството позволява да се компенсира липсата на средства - творческата работа оказва толкова благотворно въздействие, колкото 15 пъти повишение равнището на семейния доход.

Като творческа авторите на изследването определят работа с висок статус с определени мениджърски функции, изискваща анализ на голямо количество информация и вземане на нестандартни решения.

Този извод е направен въз основа проучване на живота на 2 500 американци в течение на няколко години. Подробно описание на изследването ще бъде публикувано в списанието Journal of Health and Social Behavior.