Нивото на безработицата в Еврозоната през септември покачи до рекордните 11.6% (при средни прогнози на пазара за безработица от 11.5%) спрямо нивото на безработица от 11.5% за август месец (възходяща ревизия от 11.4% предишна оценка), предаде европейската статистика Eurostat.

Според Eurostat, вече 18.49 млн. хора са без работа в Еврозоната през септември месец (което е с близо 2 млн. над безработните преди година), като само за последния месец техния брой е нараснал с 146 хил. Това е най-високото ниво и най-голям брой безработни в Еврозоната откакто се събират тези данни от 1995г. насам.

Отново южните страни от "периферията" на Еврозоната засегнати най-тежко от дълговата криза и икономическата рецесия съобщават за рекордни нива на тяхната безработица през септември. Преди дни бяха оповестени данните за нивото на безработицата в Испания за третото тримесечие (юли-септември), като беше отчетена рекордна безработица от цели 25.02%. По-рано днес пък бяха оповестени данните за ръст на безработицата в Италия за септември до 10.8% - най-високо ниво от началото на 2004г. насам. И гръцката безработица е в нива над 25%.

За цялата Еврозоната, нивото на безработица сред младите също удари рекорден връх от 23.3% през септември месец, като сред младите испанци и гърцки тя е над 50% нивото.

Eurostat оповести и предварителните данни за инфлацията (CPI) на Еврозоната за октомври, като инфлацията покачва с 2.5%г./г., което е известно забавяне след нейния ръст с 2.6%г./г. за септември месец. Ако тази тенденция на известно забавяне на ръста на инфлацията продължи и в следващите месеци, това може отчасти да отслаби натиска върху приходите на домакинствата в Еврозоната и от друга страна би дало възможност на ЕЦБ да предприеме допълнителни мерки в подкрепа на слабата икономика на региона в т.ч. и ново понижение на основната лихва под настоящото нейно рекордно дъно от 0.75%.