Международната рейтингова агенция Standard & Poor's ревизира своята прогноза за Националанта електрическа компания у нас, става ясно от интернет сайта на агенцията.

S&P понижи прогнозата си от „развиваща" на „негативна", съобщават от агенцията.

В същото време рейтинговата компания потвърди дълговсрочния кредитен рейтинг на НЕК, който за момента е „BB".

Ревизията за прогнозата е следствие на решението на НЕК да вземе мажоритарния дял в изграждащата се 2 гигаватова атомноелектрическа централа в Белене.

За участието в проекта НЕК трябва да разполага със значителни средства за инвестиции, повечето от които ще влошат дълговете на компанията, обясняват от рейтонговата агенция.

„Участието на НЕК в проекта за АЕЦ Белене ще изложи компанията на различни пазарни, екологични и регулаторни рискове", казва кредитния анализатор на Standard & Poor's Марк Шиндел.
„Строежът на нова значима ядрена мощност може да доведе до колебания в цената на електроенергията, което от своя страна да доведе до несигурност и променчивост в приходите на компанията, както и за мерките за защита на дълговете й", допълни Шиндел.

За в бъдеще прогнозата може да бъде ревизирана в положителна насока, ако НЕК промени решението си върху собствеността по проекта за АЕЦ Белене.

Това може да стане и ако търговските и финансови рискове около проекта бъдат минимизирани, каза още анализаторът на агенцията.