Правителството създава Държавно-обществена консултативна комисия за наблюдение и анализ на цените на потребителските стоки и услуги, съобщават от правителствената пресслужба.

Членството ни в Европейския съюз и участието в единния европейски пазар дават редица предимства на българските производители и търговци. Присъединяването обаче може да се използва като основание за необосновано повишаване на цените на стоките и услугите, а допускането на подобни търговски практики ще се отрази негативно върху потребителите.

Това налага предприемането на съвместни действия от всички компетентни държавни институции, съгласувано с неправителствените организации на потребителите, производителите и търговците за предотвратяване на опити, които са насочени към необосновано ценообразуване.

Председател на 21-членната комисия е министърът на икономиката и енергетика. В нея ще участват по двама представители на министерствата на икономиката и енергетиката, на финансите, на земеделието и горите, на здравеопазването и на Комисията за защита на конкуренцията.

По един член в комисията ще имат Министерството на труда и социалната политика, Националният статистически институт, Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, Комисията за защита на потребителите, Националната агенция по приходите, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Федерацията на потребителите в България, Независимият съюз на потребителите в България и Българската национална асоциация на потребителите.

Държавно-обществената консултативна комисия ще анализира тенденциите на развитие на цените на потребителските стоки въз основана на данните, предоставени от компетентните органи.

Ще обсъжда и изготвя предложения за мерки в случай на констатирано икономически необосновано увеличение на цените на потребителските стоки; ще сезира съответните компетентни органи за необходимостта от предприемане на мерки в рамките на техните правомощия.

Анализите на тенденциите за развитието на цените ще бъдат въз основа на данните на Националния статистически институт, Комисията по стоковите борси и тържищата и Системата за агропазарна информация към Министерството на земеделието и горите, както и на сигналите, подадени от потребителите в Комисията за защита потребителите и представителните сдружения на потребителите.