Трябва много да мисли какво да прави "Топлофикация" АД, а не да си го изкарва на обикновения потребител, заяви пред Нова телевизия лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

Както вчера Money.bg писа синдикалният лидер заяви, че „хората ще организират бунтове заради „Топлофикация", защото „има хора с малки деца, които не може да бъдат оставяни на студено, след като са си плащали редовно сметките".

Днес Тренчев посочи, че в момента и "Кремиковци" плаща поетапно задълженията си към „Булгаргаз". От там казаха, че на 22 септември ще спрат подаването на газ. Директорът на „Булгаргаз" Димитър Гогов не пожела да коментира какво ще правят в дружеството, ако ДКВЕР не приеме предложението на „Булгаргаз" за повишаване на цените с 36%.

Д-р Тренчев каза, че има опасност да се повтори 1997 г., когато „поради хиперинфлацията заплатите на хората станаха за нула време 5 долара, а сега ще излязат на улицата заради спряното топло и то тези, които са редовни потребители".

Спор се разрази и между бизнесмена Христо Ковачки и директора на „Булгаргаз" за задълженията към дружеството. Гогов заяви, че в България цената на горивото е една от най-ниските в Европа и само в Русия, Беларус и Украйна е по-евтина.

Бизнесменът Христо Ковачки заяви, че „Булгаргаз" прилага двойни стандарти като се аргументира с факта, че на „Кремиковци" и „Топлофикация-Пловдив" е разрешено десетгодишно разсрочено плащане за разлика от отношението към „Топлофикация" - Плевен, Враца и Бургас, където днес 19 септември ще бъде спряно подаването на газ.

Ковачки предложи схема за разсрочено плащане до 15 ноември, която изключва спиране на газоподаването. Но Гогов не прие подобно предложение, защото „Булгаргаз" има срок за плащане към „Газпром" до 20 септември.

В отговор на тази категоричност Ковачки заяви, че ще се обърне към министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров и премиера Сергей Станишев, за да вземат решение, защото това спиране ще доведе не само до сериозни социални вълнения, но и до колапс в икономиката на тези градове, където живеят повече от милион българи.