Утвърдените стандарти от Националната ветеринарномедицинска служба за някои видове месни продукти (става въпрос за наименованието „Стара планина", изчистена от соя, б.р.) не представляват български национални стандарти.

Те не са идентифицирани с буквеното означение БДС и цифри след него, както се означават българските стандарти и нямат национален характер, заяви директорът на Института по стандартизация Ирен Дабижева.

В Българския институт за стандартизация (БИС) не са постъпили никакви предложения за разработване на български национални стандарти за месни продукти.

Институтът няма никакво отношение към утвърдените стандарти на НВМС, не е информиран за разработването им, не е участвал в етапите по тяхното съгласуване, приемане, одобряване, публикуване и разпространение, подчертава в становището си Дабижева.

Всъщност това са документи, разработени от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) и одобрени със заповед на генералния директор на НВМС д-р Йордан Войнов.

Тези документи носят името "Утвърдени стандарти" и по своята същност са ведомствени стандарти, за които не се прилага Законът за националната стандартизация, коментира още шефката на БИС.

Ирен Дабижев подчертава в становището си по въпроса, че от 11 години няма държавни стандарти, а има само български стандарти.

Разликата между двете понятия е, че Българските държавни стандарти са били инструментът за държавно регулиране на плановата социалистическа икономика.Те са били задължителни и държавата по административен път е следяла за тяхното спазване.

В света на пазарната икономика стандартите са доброволни. Доброволни са както международните и европейски стандарти, така и българските, подчертава Дабижева. Фактът, че стандартите в България са доброволни, не означава, че ги няма.

Производителите, които искат да бъдат конкурентни на пазара - в страната, в Европа или в света, декларират с гордост, че тяхната продукция е произведена по стандарт.

Стандартът е документ, описващ добра практика, създаден с консенсус и одобрен от признат стандартизационен орган - международен, регионален или национален.

Единственият национален признат стандартизационен орган в България е Българският институт за стандартизация (БИС) и по силата на закона, с който е създаден, само той е оторизиран да одобрява, издава и разпространява българските стандарти, подчертава шефката на БИС.

Припомняме, от 2 август, са в сила новите 9 стандарта за 20 продукта от свинско, говеждо и пилешко месо. В търговската мрежа те ще бъдат с надпис "Стара планина", но реално на пазара може да се очакват в началото на октомври. Тогава ще стане ясно с колко ще поскъпнат месните продукти само от месо.

Месопреработвателите са категорични, че поскъпването е неизблежно, но никой от тях не се ангажира с конкретни стойности. Държавата и бизнесът са съгласни, че с въвеждането на новите стандарти за месните продукти цените на тези изделия ще станат реални, а потребителите се надяват новите цени да гарантират качество и вкус.