Офицерите на въоръжените сили на Венецуела получиха първата партия леки автомобили, сглобени на автомобилен завод съвместно с Иран, информира кореспондентът на РИА за Южна Америка.

По иранска технология във Венецуела е усвоено производството на две марки автомобили: Турпиал и Сентауро. В Иран те са известни под названието Saipa 141 и Samand. Стойността на колите не е висока, тъй като не се облагат с ДДС - съответно $7,906 и $11,069.

Венецуелците вече успяха да ги кръстят „антиимпериалистически" автомобили.

Автомобилният завод Venirauto е разположен в местността Маракай на 80 км. от Каракас и е с капацитет 25 хиляди автомобила годишно.

По-рано Уго Чавез бе говорил, че в рамката на програмата за построяване на социализма през XXI век ще бъдат създадени 200 социалистически предприятия, които ще правят автомобили, хранителни стоки, компютри и други предмети за всекидневно потребление.

Лидерът на Венецуела твърди, че след като заводите бъдат построени през 2008 година, ще започне нов етап от революцията.

Със съдействието на Китай вече се правят „боливариански компютри".

Повечето производства се развиват на базата на съвместни предприятия, организирани обаче само със страни, които не са в дружески отношения със САЩ.