ВТБ, която е втората по размер банка в Русия, обмисля продажбата на дела си от около 5% в европейската аерокосмическа корпорация EADS. Руснаците считат да се освободят от акциите си в компанията-майка на Airbus по-малко от 12 месеца след като ги купиха, съобщава Financial Times.

ВТБ е контролирана от държавата и преди е била известна като Внешторгбанк. Руската банка осъществи успешно първично публично предлагане по-рано през годината. Миналия септември ВТБ обяви, че са събрали дял от 5.2% в EADS.

"Обмисляме възможността да продадем акциите на EADS, но това не значи, че ще ги продадем незабавно", гласи изявление на ВТБ от сряда.

Изглежда, че намесата на ВТБ, която направи руската банка най-голям инвеститор в стратегическия европейски концерн извън инвеститорското френско-германско ядро, е имала за цел осигуряване на подкрепа за по-близко индустриално сътрудничество между руската и европейската космически индустрии.

Москва бе бързо предупредена, че независимо от дяловото участие в EADS, руснаците не са добре дошли като представители в борда на концерна и няма да се гледа с добро око на някакъв ход, който ще даде на Русия влияние върху корпоративното управление.

В EADS станаха доста притеснени от руските планове за увеличаване на дела си и по-нататък, следвайки декларацията на близък съветник на Путин, че Русия може да се опита да събере блокиращ дял в EADS, отразявайки желанието на Кремъл да развива по-тясна кооперация с компанията.

Изявлението на ВТБ от сряда идва само седмица, след като емиратство Дубай обяви, че увеличава инвестициите си в космическата индустрия с придобиване на 3.12% дял в EADS от страна на Dubai International Capital.

Миналата година ВТБ се възползваха от проблемите в EADS и ниската цена на акциите им. Върхът на акцията на EADS бе достигнат през март 2006 (€35.13). В сряда акциите на компанията затвориха 0.7% надолу на €23.65. Четвъртък сутринта акциите на EADS се търгуваха €23.75, в 14:20 българско време цената им е спаднала на €23.66.