Китай планира през 2025 г. и 2026 г. да осъществи изстрелването в Космоса на две ракети-носетили за многократна употлеба, изработени в страната. Това съобщи главният конструктор на Китайската корпорация за аерокосмически науки и техника (CASC) Жун И.

"CASC с ускорени темпове разработва ракети-носители за многократна употреба с диаметър 4 и 5 метра. Първите изстрелвания на тези два нови модела са планирани за 2025 г. и 2026 г.", цитира думите й вестник Global Times. "През последните години Китай постоянно разработва основни технологии за ракети за многократна употреба, и като цяло има постепенен напредък."

Главният конструктор припомня, че ракетите за многократна употреба подлежат на бърз ремонт. През август 2023 г. корпорацията успешно тества технология за вертикално излитане и кацане.

Какво откри китайски марсоход на Червената планета

Какво откри китайски марсоход на Червената планета

А снимка направена от американски марсоход може да се окаже откритие

Както коментира CASC, освен тези ракети-носители, инженерите на корпорацията разработват високоефективни двигатели с твърдо гориво и кислородно-метанови двигатели за многократна употреба.

Пекин активно развива своята национална космическа програма, като разработва метеорологични, телекомуникационни и навигационни спътници, както и технологии, предназначени за изследване на Луната. С подкрепата на правителството, китайски учени и инженери изпълняват проекти за изследване на Марс и на астероиди.

Снимка 343242

Източник: iStock

Индийската организация за космически изследвания (ISRO) планира да осъществи мисия за доставяне на проби от почвата от Луната на два етапа, като използва две ракети-носители.Това съобщи India Today, позовавайки се на презентация на проекта от ръководителя на организацията, Шридхара Паникър Сомнат.

Новата мисия ще е с наименование "Chandrayaan-4", като продължение на предишни мисии със същото име. Мисията "Chandrayaan-3", приключи успешно през август - септември 2023 г., когато Индия успя да осъществи меко кацане с луноход на повърхността на естествения спътник на Земята.

Сега ISRO се надява да надгради постиженията на миналогодишната мисия, като успее да приземи модула на Луната, да събере проби от почвата и да ги върне на Земята. Мисията "Chandrayaan-3" се състоеше от три основни компонента: двигателен модул за транспортиране до орбитата на Луната, модул за кацане и луноход.

Астрономи откриха най-малката известна досега звезда

Астрономи откриха най-малката известна досега звезда

Субджуджето е почти седем пъти по-голямо от Земята

Новата мисия обаче ще се състои от 5 модула. Вместо луноход на лунната повърхност ще бъде доставен апарат, който след събиране на почвата ще се катапултира от модула за кацане и ще излезе в орбита, където ще се скачи с двигателния модул, за да се върне в орбитата на Земята.

Пробите от почвата от Луната ще бъдат спуснати на Земята в капсулата. Последните два компонента на мисията ще бъдат изстреляни от Земята отделно от основната част на ракетата-носител за извеждане в геополярна орбита.