"Юниливър" прехвърля българското производство на марката „Калиакра" в Румъния като част от стратегията на компанията в световен мащаб за съсредоточаване на производствената си дейност в избрани стратегически обекти, което ще подпомогне растежа на компанията в дългосрочен план, съобщиха от Unilever.

В резултат на това, производството на „Юниливър" във фабриката в гр. Добрич ще бъде преустановено. Производството на „Рама" и „Калиакра" ще бъде прехвърлено в производствен център на „Юниливър" с по-високи технологични мощности в гр. Плоещ, Румъния, където се произвеждат голяма част от продуктите от известните марки на компанията, включително „Рама" и „Кнор".

Вече е започнала процедурата за информиране и консултиране със синдикалната организация във фабриката в гр. Добрич, за постигане на договореност относно компенсационните пакети за работниците.

Общо броят на служителите е 70, както има и 30 служители на срочен договор. 

Президентът на „Юниливър" за Централна и Южна Европа" Александра Гатеж допълни, че марката „Калиакра" е важна част от изключително успешната регионална продуктова гама от търговски марки маргарини, така че преместването на производството няма да повлияе на плановете за по-нататъшни инвестиции в един от най-известните български продукти.