Бюджетът за здравеопазване за 2007 г. се увеличава с 215 млн. лв. в сравнение с тази година, 108 млн. от които са в бюджета на НЗОК, съобщи министър Гайдарски днес, откривайки преговорите за Национален рамков договор 2007.

Министърът призова всички страни, участващи в преговорите - Националната здравноосигурителна каса, Българският лекарски съюз и Съюзът на стоматолозите в България, да проявят разумен подход от самото начало, за да завършат преговорите за Национален рамков договор 2007 с добър краен резултат за целия български народ, а той е по-качествено здравеопазване.

„Всички трябва да сме единни, разумни, защото преследваме една цел - по-добро, по-качествено медицинско обслужване на българския народ", допълни още Гайдарски.

Преговорите за НРД 2007 няма да са лесни, тъй като в здравната система не достигат средства, каза министър Гайдарски, цитиран от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Затова и преговарящите нямат големи възможности за маневри.

Въпросът е наличните средства да бъдат разпределени по най-разумен начин в здравната система, по-ефективно, по-добре, за да бъдат задоволени потребностите на хората, подчерта министърът.

Гайдарски заяви, че се търсят възможности за допълнително финансиране на здравната система.

Единият път за това са приходите от продажба на терени и сгради с отпаднала необходимост на лечебните заведения.

Друга възможност са структурните фондове на Европейския съюз.