Нов повод за гордост има румънската автомобилна промишленост - два от компактните SUV модели, произвеждани в северната ни съседка, се нареждат сред най-купуваните в Европа, пише Romania Insider.

Става дума за Dacia Duster и Ford Puma.

Детайли: Dacia обявиха, че са продали 111 900 бройки от хитовия Duster, повечето от които - на Стария континент. Според данни на Data Force и Jato Dynamics продадените в Европа автомобили от този модел са над 87 000 за 6 месеца - цели 18% ръст.

Dacia произведе 2 милиона от SUV модела Duster

Dacia произведе 2 милиона от SUV модела Duster

Всеки ден от конвейера слизат близо 1000 единици от популярния модел

Това нарежда Duster на трето място по продажби след VW T-Roc и Toyota Yaris Cross.

Продадените бройки от Ford Puma са 77 400 за периода, като това отрежда на произвеждания в Крайова модел петото място. При него също има ръст на продажбите - от 5%.

Контекст: Duster е един от най-успешните модели на Dacia, като при дебюта си той беше една от първите чисто европейски възможности да получите SUV на цената на кола. С годините възможностите за оборудване се подобриха, което беше важно за индивидуалните купувачи, а Duster запази относително достъпната си позиция на пазара - поради което и често го виждаме като служебен автомобил.

Ford пуска нова версия на модела Puma ST SUV, произведен в Румъния

Ford пуска нова версия на модела Puma ST SUV, произведен в Румъния

Колата ще е хибрид с автоматична скоростна кутия

Puma е с по-агресивен дизайн и има доста електронни екстри, но ценово е близък до Duster в базовите си версии. Спортната на свой ред е най-мощният автомобил, произвеждан някога в Румъния. Продава се само в Европа и Австралия, като моделът е получавал наградите "Кола на годината" и "Малък SUV на годината" на списание What car?.

И двата модела са в изключително бързо развиващия се сегмент на по-компактните кросоувъри. Те предлагат по-висока позиция на водача и повече пространство без да са прекалено внушителни по своите размери.