Ford може да произвежда електрически автомобили в Германия след 2023 г., когато се очаква да приключи жизнения цикъл на модела Fiesta, а компанията ще приветства държавните субсидии за подкрепа на тази промяна.

"Чисто хипотетично, мисля, че (2023) може да е подходящо време", заяви президентът на Ford Германия Гунар Херман в интервю за немския бизнес ежедневник Handelsblatt.

Ford спира производството на традиционни коли

Ford спира производството на традиционни коли

Нов шеф, нова стратегия

Ще бъдат нужни около 15 месеца за преустройството на завода на компанията в Кьолн, но инвестицията няма да си струва, ако продажбите на електромобили достигат само 30 000 или 40 000 автомобила годишно.

"Ще бъде възможно цифрата на продажбите да се движи по-мощно. За съжаление, днес електрическите автомобили не са особено печеливши", каза Херман.

Ford удвоява инвестициите в електромобили

Ford удвоява инвестициите в електромобили

До 2022 г. компания ще има 16 електрически модела и 24 плъг-ин хибрида

Германският производител на премиум автомобили BMW обяви, че няма да произвежда масово електрически автомобили до 2020 г., тъй като сегашната му технология не е достатъчно изгодна, за да се увеличи обемът на производството.

Ford смята да инвестира 5 млрд. долара в електрически автомобили до 2022 г. и да въведе най-малко 13 електрически или хибридни модели в световен мащаб през следващите 5 години. Компанията планира да произведе своето първо изцяло електрическо превозно средство в Европа през 2020 г.

Ford иска да продава повече огромни SUV, за да финансира електромобилите си

Ford иска да продава повече огромни SUV, за да финансира електромобилите си

Най-"жадните" за бензин модели на компанията носят и най-голяма печалба

Херман предложи западната немска провинция Северен Рейн-Вестфалия, в която се намира фабриката на Ford в Кьолн, да въведе субсидии за подпомагане на преминаването към електромобили.

"Държавата може да изпълни своята роля, за да инициира структурната промяна, както и федералното правителство", каза той.

Ford пуска нов бранд електрически коли в Китай

Ford пуска нов бранд електрически коли в Китай

Компанията инвестира 756 милиона долара

Новото коалиционно правителство на Германия планира да облекчи данъчната тежест за шофьорите на електрически автомобили, да осигури най-малко 100 000 допълнителни зарядни станции из цялата страна и да субсидира споделянето на автомобили, за да даде тласък на преминаването към по-екологичен транспорт.

Също така има планове да се осигури финансиране за изследвания в областта на автономната технология за задвижване и да се подкрепи създаването на производство на батерийни клетки в Германия.