Американската компания INRIX, световен лидер в транспортните анализи и свързаните логистични услуги, публикува днес своя изцяло нов Global Scorecard трафик.

Въз основа на нова методология тя анализира 1064 населени места в 38 страни, от които 240 града в САЩ.

От анализа става ясно, че САЩ е на първо място сред развитие стани с най-натоварен транспортен трафик, където шофьорите прекарват средногодишно по 42 часа в задръствания. За първи път INRIX включва в изследването и преките и непреки разходи и щети от задръствания на всички водачи в САЩ. А те са в размер на почти 300 милиард долара през 2016 година или средно по $ 1400 на шофьор.

Но световен лидер по "най-затапените страни" е Тайланд. Там водачите губят средно по 61 часа годишно в задръствания. На второ и трето място са Колумбия и Индонезия с 47 часа прекарани в транспортни "тапи". На четвърто и пето място са Русия (42 часа) и САЩ (42 часа).

Проучването на INRIX включва и списък на градовете света, където автомобилите и техните пасажери прекарват най-много време в транспортни задръствания.

Първото място в този негативен рейтинг заема Лос Анджелис. Жителите на калифорнийския град губят в задръствания 104 часа годишно.

На второ място е Москва, където шофьорите прекарват в "тапи" средно по 91 часа на година. Първата тройка оформя мегаполисът Ню Йорк със загубени в задръстванията по 89 часа годишно.

В Топ 10 на най-задръстените градове следват: Сан Франциско (83 часа) и Богота (80 часа), Сао Пауло (77 часа), Лондон (73 ч.), Атланта (71), Париж (65), Миями (65).

Изследването установи още, че 11 от 25 града с най-големи задръствания са в САЩ.