Въпреки че лекият автомобил всъщност е мобилно пространство за изолация, който улеснява безопасността от зараза при пътуване, като например за закупуване на храни, дрогерии или лекарства, важно е да се има предвид, че рисковете все пак съществуват, когато пътувате с кола.

"В идеалния случай не ходете никъде. Ако трябва да отидете някъде, шофирайте сами, не бъдете в колата с друг човек. Ако трябва да качите в колата някого, избягвайте хората с остри симптоми на респираторни заболявания, носете маска или поне шал. Вземете данните на всички пътници, така че да могат да бъдат проследени и установени контакти в случай на заразяване. "

В допълнение към традиционното "стойте си у дома!", главният лекар на Skoda - Яна Пармова,  дава в статия на auto-mania.cz конкретни препоръки относно методите и средствата за дезинфекция на интериора на автомобила, което може да ви бъдат много полезни.

"Дезинфекцирайте всички повърхности, които докосвате преди и след возенето, особено ако споделяте кола с някого или сте взели някой спътник", казва Пармова.

Така че в салона трябва редовно да дезинфекцирате: волана и лостовете по кормилото, кормилната колона, скоростния лост и ръчната спирачка, дръжките и бутоните на вратите, бутоните или екраните на мултимедийната система, подлакътниците, лостовете и бутоните за регулиране на седалките, панела около огледалото за обратно виждане, рамките на вратите, външните дръжки на вратата и багажника.

С какво и как точно да се прави това

Consumer Reports препоръчва използването на почистващи продукти във вашия дом. Всяка течност, в която има 70-процентов спиртен разтвор е подходящ а, а изопропиловият алкохол няма да навреди на тапицерията. Използва се и от самите производители на автомобили и техните подизпълнители за почистване на части.

Според Consumer Reports, тапицерията на седалките и другите меки повърхности в колата също може да се избърше с алкохолен разтвор. Но внимавайте: основното е да не прекалявате, така че тъканта да не се накисне.

Ако излеете твърде много течност, съдържаща алкохол, кожата или нейният заместител може да загуби цвят, така че не търкайте тези финиши твърде много и след почистване кожата трябва да се третира с подходящи продукти за грижа за кожата.

Компанията също не препоръчва използването на водороден пероксид за дезинфекция на повърхности, тъй като може да повреди покритието. Почистващите препарати на амониева основа не трябва да се използват за сензорни екрани.

Парцалите от микрофибър са най-подходящи за всички интериорни детайли.

Не забравяйте, за пореден път главният лекар на Skoda споменава необходимостта да носите маски, ако сте в кола с пътници. Една обикновена материална маска няма да предпази от вируса, но значително ще намали вероятността от заразяване на околните хора. А за максимална защита марката препоръчва използването на респиратори от клас FFP3 и по-високи.

Снимка 473280

В допълнение, Skoda препоръчва почистване на вентилационната и климатичната система, където бактериите също се размножават много добре. Въпреки това, от компанията не препоръчват да отидете на специален сервиз за тази услуга. Но съветва да закупите специални спрейове, които, макар и не толкова ефективни като професионалните продукти, могат да помогнат за намаляване на риска от утаяване на коронавирус в посочените система.

Безопасно зареждане с гориво

Ако карате кола в настоящата ситуация и тя все още ви е жизнено необходима, рано или късно ще се наложи да зареждате гориво. Дори на бензиностанциите обръщайте допълнително внимание на хигиенните мерки. Сведете до минимум контакта с персонала, изберете бензиностанции на самообслужване и измийте ръцете си веднага след зараждането или поне ги дезинфекцирайте с дезинфектант за ръце - трябва да носите достатъчно в колата си.

Когато плащате за консумирано гориво, в идеалния случай използвайте един от съвременните методи: например безконтактна кредитна карта или мобилен телефон.

И между другото, можете да намалите риска, като пълнете догоре резервоара, за да не се налага често да посещавате бензиностанцията.