Германската Mercedes-Benz ще започне производството на електрическите си ванове за доставки в САЩ през втората половина на 2023 година.

Така компанията се присъединява към нарастващия брой автомобилни производители, търсещи възможности да спечелят от бързото развитие на онлайн търговията.

Подразделението за търговски автомобили на Daimler ще прави своето следващо поколение eSprinter в завода си в Южна Каролина заедно с неговата конвенционална версия, става ясно от официално съобщение на компанията, цитирано от Bloomberg.

Германският лидер ще инвестира около 350 милиона евро или 410 милиона долара, за да модернизира три завода - този в Южна Каролина и два в Германия, където ще се правят вановете.

Един от големите клиенти към момента е Amazon. През 2019 година платформата купи 1800 броя eSprinter за обслужване на европейските ѝ пазари. Компанията Rivian Automotive, в която Amazon е акционер, също поръча 100 000 вана.

Според прогнозите електрическите автомобили за доставки ще достигнат продажби от около 190 000 броя годишно до 2030 година.