Новата испанска марка Cupra, която по-рано беше подразделение на Seat, представи първия си напълно самостоятелен автомобил - концепт на купе-кросоувъра Formentor. Публичната премиера на новия модел ще се състои през март на автомобилното изложение в Женева. 

Редица стилистични решения са заимствани от концептуалния купе-кросоувър Seat 20V20, който бе представен в Женева през 2015 година. Освен това някои дизайнерски елементи, включително очертанията на задните светлини, свързани в една голяма лента, са нов елемент от флагманския кросоувър Tarraco. 

Снимка 408268

Източник: Cupra

В салона са монтирани спортни седалки, напълно дигитално арматурно табло и 10-инчов сензорен екран на мултимедията в собствена рамка. 

Cupra Formentor е оборудван с хибридна задвижваща система с възможност за зареждане на батериите от електрическата мрежа, която включва бензинов турбо двигател, електрически мотор, комплект батерии и роботизирана скоростна кутия с два съединители. Общата мощност на задвижващия агрегат е 250 конски сили. Само на електричество автомобилът може да измине до 50 километра. 

Снимка 408269

Източник: Cupra

По предварителни данни серийната версия на този купе-кросоувър ще се появи през 2020 година. През следващите три до пет години Cupra планира да продаде около 30 хиляди собствени автомобила.