В Румъния стартира програма, която цел е бракуване на употребявани превозни средства. Тя се нарича Rabla Local и благодарение на нея водачите, които оставят на скрап старите си коли ще получат от властите 608 евро, пиие Romania Insider.

Предаваните коли трябва да са по-стари от 15 години

Бюджетът на програмата е 48,6 милиона евро, обяви румънският министър на околната среда Мирча Фечет

"Около 100 000 румънци ще се възползват от тази програма още в самото начало", коментира министърът.

В Полша, Естония и Финландия карат най-старите автомобили в ЕС

В тези три европейски държави карат най-старите автомобили

А къде автопаркът е най-обновен?

Според местните власти, изкарването от движение на повечето по-стари от 15 автомобили означава както по-малко замърсяване и по-малко парникови газове, така и по-малко пътни произшествия.

През 2020 година Букурещ забрани влизането на стари автомобили в центъра

Снимка 580026

Столицата на съседна Румъния е градът с най-големи задръствания в Европа. Заради това, а и заради остарелия автопарк, в града се отчитат и едни от най-големите стойности на замърсяване на атмосферния въздух на Стария континент.

Като мярка за справянето с тези и други произхождащи от трафика проблеми, общинският съвет на Букурещ прие нови текстове, с които забранява на стари автомобили да влизат в центъра на града.

От 2020 година собствениците на най-замърсяващите коли вече не могат да шофират из центъра. Освен това, чужденците, както и посетителите на града, идващи със стари автомобили от други градове, заплащат дневна такса, за да  се придвижват из улиците на столицата.

Букурещ забранява влизането на стари автомобили в центъра си

Градът с най-големи задръствания в Европа забранява влизането на стари автомобили в центъра си

Мерките срещу замърсяването в румънската столица се затягат