Темата е актуална по всяко време и особено сега по време на криза и бясно покачване на цените. Безспорно, разходите за гориво и поддръжка на автомобила са значителна част от семейния бюджет или бюджета на вашия бизнес. Във всеки случай това са пари, които най-вероятно не могат да не бъдат похарчени, защото трябва да отидете на работа, за семейни дела и пътувания.

Снимка 409131

Източник: iStock

Икономичното шофиране е нещо повече от спестяване на гориво

Това е комбинация от различни действия, насочени към значително намаляване на разхода на гориво и експлоатационните разходи, както и повишаване на безопасността на движението.

Икономично шофиране:

  • Увеличава безопасността ● Повишава бдителността ● Намалява умората на водача ● Намалява разхода на гориво ● Намалява експлоатационните разходи ● Намалява въздействието върху околната среда

И най-важното е, че всичко това е възможно, без да се увеличава времето за необходимото пътуване.

Разходите зависят от стила на шофиране

Повечето водачи са забелязали влиянието на стила на шофиране върху разхода на гориво. Това се доказва безспорно и от огромния обем статистически данни, натрупан от транспортни компании, чиито голям автомобилен парк извършва гигантски пътен трафик всеки ден.

Структура на оперативните разходи за автомобила:

  • 55-60% фиксирани разходи като амортизация, данъци, застраховки ● 7-9% текуща поддръжка и ремонт ● 3-5% гуми ● 28-30% гориво

Така, както следва от таблицата, до 40% от разходите, свързани с разхода на гориво и износването на превозното средство, зависят от водача и тези разходи определено могат да бъдат намалени.

За целта трябва да:

  • Намалите оборотите, да увеличите мощността
  • Изберете траекторията на движението
  • Намалите броя на спирането и ускоряването
  • Намалите факторите на съпротивлението при шофиране
  • Използвате оптимално работата на двигателя и скоростната кутия
  • Избягвате често срещани грешки при експлоатацията на превозното средство
  • Пестите пари за гориво с помощта на програми за лоялност

Намалете скоростта, увеличете мощността

Оптималният режим на работа по отношение на разхода на гориво за повечето двигатели с вътрешно горене на леки автомобили е 1800-2500 оборота в минута. Точният диапазон на скоростта зависи от типа на двигателя и неговите характеристики.

Можете да изберете оптималната скорост експериментално - например в режим на автоматична скоростна кутия, при скорост от 90 километра в час без натискане на педала на газта, оборотите ще бъдат с малък плюс или минус оптимални за вашия автомобил.

За да шофирате с минимален разход на гориво, трябва да поддържате оборотите в "оптималните" граници, въпреки че, разбира се, има много пътни условия, които ви принуждават да надхвърлите тези показания.

Снимка 441059

Източник: iStock

Избор на траектория

Зад волана влияеш само на своите действия и на колата си, а трябва постоянно да се адаптираш към други фактори на които не можете да влияете - времето, трафика, ремонти на пътя и т.н.

Водачът трябва да знае, че ъгълът на вашия поглед и оценка на ситуацията се променя със скоростта. Колкото по-висока е скоростта, толкова по-тесен е ъгълът на гледане. Пешеходците, превозните средства извън прякото зрително поле се възприемат като сенки - не е нужно да се концентрирате върху всеки обект поотделно, но трябва да вземете предвид тяхното възможно въздействие върху вашето движение.

Огледалата за обратно виждане не трябва да се оставят без надзор - те трябва да се използват, като постоянно се следят промените в пътната обстановка.

Погледът ви трябва да бъде насочен към траекторията на движение, колкото по-далеч, толкова по-висока е скоростта. На завои винаги гледайте към изхода от завоя. Ето как работи психиката на подсъзнателно ниво. Така че можете по-добре да предвидите развитието на пътната ситуация, по-малко вероятно е да превключвате, спирате и ускорявате.

Намалете честотата на спиранията и ускоряването

Това е най-съществена част от икономичното шофиране. Например, движейки се със скорост 90 км/ч вместо 80 км/ч, теоретично спестявате 7-8 минути на 100 км. А на практика печелите 2-3 минути.

Невъзможно е да се движите без ускорение и забавяне. Но трябва да знаете, че дори при леко увеличаване на скоростта разходът на гориво се увеличава с 10-15%, спирачните накладки и гумите се износват по-бързо, съпротивлението се увеличава и безопасността на движението намалява.

Снимка 478583

Източник: iStock

Оптимално използване на работния обхват на двигателя и скоростната кутия

Използвайки скоростната кутия, можете да зададете оптималните обороти на двигателя, например, като изберете навреме по-висока предавка при спускания или равни пътища. Това ще намали разхода на гориво.

На висока предавка можете да намалите оборотите на двигателя до 1800-2500 об/мин. (в зависимост от вида автомобил). В същото време, ако пуснете педала за газта при лек наклон, ще се движите доста дълго време, практически без да консумирате гориво.

Избягвайте ненужните превключвания на скоростите. Колкото по-малко смени правите, толкова повече внимание остава на пътя. По-малко умора, по-малък разход на гориво.

Снимка 321703

Източник: АutoBild

Намалете факторите на съпротивление при шофиране

Няколко фактора влияят на устойчивостта при движение. Състояние на гумите, пътното покритие, завихряне при превишена скорост, вятър.

Гуми. Налягането и състоянието на протектора трябва да се проверяват поне веднъж седмично. Когато стане студено, въздухът се компресира и налягането в гумите намалява. По същия начин се разширява с увеличаване на налягането по време на затопляне.

При неправилно налягане (както нагоре, така и надолу) износването на гумите се увеличава с 5-7%. Когато налягането в гумите е ниско, контактното петно ​​се увеличава, създавайки допълнително съпротивление при търкаляне. Това от своя страна увеличава разхода на гориво и по-бързо износване.

Факторите на аеродинамичното съпротивление също влияят на разхода. Важно е също разпределението на багажа и допълнителното багажно отделение на покрива на автомобила.

Снимка 419465

Източник: БГНЕС

Използвайте качествено гориво от познати компании.

Зареждайте гориво предимно от бензиностанции на утвърдени компании. Освен качествени горива, обикновено те имат и атрактивни програми за лоялни клиенти, които често са доста печеливши.