Въпреки че френският производител на самолети Airbus беше ударен от поредната порция санкции от админстрацията на Доналд Тръмп, компанията започна да увеличава производството си във Франция, за да посрещне нарасналото търсене, предаде Reuters.

Мярката ще обхване завода в Тулуза, където гигантът ще започне да произвежда и модела A321. "Радваме се на безпрецедентно високо търсене на носителите на награди модели от семейството A320neo и особено на представителите му A321 Long Range и Xtra Long Range", коментира главният оперативен директор на Airbus Михаел Шоелхорн.

Airbus е най-големият производител на самолети за първи път от 2011-а насам

Airbus е най-големият производител на самолети за първи път от 2011-а насам

Европейската компания изпревари американския си конкурент Boeing

В момента моделите от серията A321 се произвеждат само в Хамбург, Германия, и Алабама, САЩ. Самолетите на Airbus се радват на повишена популярност от средата на миналата година и дори в края на 2019 г. европейската компания успя да изпревари основния си конкурент - американската Boeing.

Boeing започна да изпитва сериозни проблеми, след като две фатални катастрофи през пролетта на 2019 г. със 737 MAX доведоха до спирането му от полет и до сериозна ревизия на самолета от страна на американските и европейските регулаторни органи. В нейния ход, освен електронните проблеми, бяха открити и проблеми с окабеляването.

Boeing търси спасение от кризата със 737 Max със заем за $10 милиарда

Boeing търси спасение от кризата със 737 Max със заем за $10 милиарда

Компанията спря производството на модела във Вашингтон

Първоначално се очакваше, че 737 MAX ще получи одобрение за връщане в небето до края на миналата година, след което този срок беше удължаван неколкократно. За момента не се предвижда регулаторите да му позволят да бъде използван отново преди март.

В резултат на проблемите си Boeing дори се видя принудена да преустанови производството на 737 MAX поне до края на януари. Резултатът от това ще е забавяне на доставките за някои от най-големите авиокомпании по света, които не се очаква да получат болшинството от поръчаните бройки преди активния летен сезон.

Нов проблем може да забави пускането на 737 Max

Нов проблем може да забави пускането на 737 Max

Към момента надеждите са, че моделът ще полети отново през юни

От друга страна, преустановяването на работата принуди някои от най-големите контрактори на авиогиганта да започнат да освобождават специалисти, изпращайки негативни сигнали в цялата индустрия.