По-ниско от очакваното търсене за новите iPhone и решението на компанията да предложи повече модели създаде трус сред доставчиците ѝ и направи прогнозирането за броя на компонентите, от които ще се нуждае, по-трудно, пише The Wall Street Journal, цитирайки свои източници.

През последните седмици Apple е намалила поръчките и за трите нови iPhone, които представи през септември, ядосвайки мениджърите в компаниите-доставчици.

Особено проблематични се оказват прогнозите за iPhone XR. Към края на октомври компанията е намалила плана за производство с около една трета от първоначално поисканите около 70 милиона до февруари. Миналата седмица Apple е намалила поръчките още веднъж за по-евтиния модел.

Миналата седмица големи доставчици като Qorvo, Lumentum и Japan Display намалиха прогнозите си за печалба за тримесечието заради "намаляване на по-рано поставени поръчки от голям клиент".

Apple не бе посочена поименно, но производителят на iPhone отговаря за между една трета и половината от приходите на тези компании.

Инвеститорите реагираха мигновено, изпращайки надолу цените на акциите на компанията.

Освен трите нови модела, Apple продава и по-старите телефони, което прави прогнозирането още по-трудно. "Колкото повече избор има, толкова по-трудно е да прогнозираш кой какво ще си купи", припомни Стивън Ханес, главен изпълнителен директор в Sequent Learning Networks.

Това не е първият път, в който Apple така изнервя доставчиците си. Предходният бе при излизането на iPhone 6, който се продаваше далеч по-добре от очакванията и компаниите трудно успяваха да изпълнят поръчките. През следващата година, при излизането на iPhone 6S, прогнозите отново се оказаха неверни, но с обратен знак.

През последните години iPhone вече не може да отбележи ръст на продажбите, което важи и за целия пазар. От пика през фискалната 2015 г., броят на продадените на годишна база iPhone намалява с 6 процента до 217,7 милиона.

Въпреки че производството на компоненти за над 200 милиона телефона все още е огромен бизнес за доставчиците, повечето разчитаха на ръста на iPhone, за да запишат и увеличение на печалбата.

Apple има план Б за намаляващото търсене на телефони. Но доставчиците ѝ нямат

Apple има план Б за намаляващото търсене на телефони. Но доставчиците ѝ нямат

Американските пазари затвориха на червено заради притеснения около iPhone