Американският производител Boeing проучва интереса към нов пътнически самолет, пише The Wall Street Journal, цитирайки свои източници. Подобен ход може да помогне на компанията да си възвърне пазарен дял след фиаското със 737 Max и щетите от пандемията.

Производителят вече е провел разговори с няколко потенциални клиента, включително компания, която отдава самолети под наем, както и с доставчици относно нуждата от нов теснофюзелажен модел, който може да превозва между 200 и 250 пътници. Той би се наредил между 737 Max и широкофюзелажния 787 Dreamliner.

Разговорите са в начален етап, а планираният модел може и да не влезе в производство, уточняват източниците. Boeing не е пускала нов пътнически самолет на пазара от 2004 г., когато започна да предлага Dreamliner. Целият процес може да отнеме години - така доставките на 787 започнаха чак през 2011 г.

Разговорите идват в момент, в който Boeing може най-сетне да получи разрешение да върне 737 Max в небесата. Проблеми в модела доведоха до две фатални катастрофи през март 2019 г. Те се случват и в момент, в който пандемията срина драстично полетите. Индустрията не очаква скорошното им възстановяване, а прогнозите са, че кратките полети ще се възстановят по-бързо.

Светлина в тунела за Boeing 737 MAX: В Европа му позволяват да лети

Светлина в тунела за Boeing 737 MAX: В Европа му позволяват да лети

Разрешението обаче може да се обжалва