Доставчикът на Apple Foxconn прогнозира до 3% спад на приходите за годината, което може да бъде първият годишен спад заради намалели продажби от шест години насам. Недостигът на чипове свива производството на смартфони и търсенето намалява след скока по време на пандемията, пише Reuters.

От тайванската компания, която спря производството си в Китай по-рано тази седмица, за да спази правителствените ограничения, вследствие на Covid-19 в град Шенжен, заявиха, че са отворили част от производството си в кампуса си в града.

Китай затвори фабрики на Apple и рискува хаос в глобалната верига за доставки

Китай затвори фабрики на Apple и рискува хаос в глобалната верига за доставки

Заради 66 случая на Covid-19 в град Шенжен

Компанията прогнозираше до 15% спад на приходите на годишна база през четвъртото тримесечие заради влиянието на продължаващия повече от година недостиг на чипове, който засегна производството на различни компании - от Apple до GM.

През четвъртото тримесечие приходите на ключовия бизнес на Foxconn с умни потребителски продукти и електроника, който включва смартфоните, са се свили с между 3% и 15%, обявиха от компанията.

Приходите от облачните и мрежовите продукти, както и от изчислителните такива, са останали без изменение, а тези на отдела за компоненти са нараснали с повече от 15%.

Цената на акциите на Foxconn завърши днешната сесия с 0,5% повишение, преди излизането на финансовия отчет, спрямо 0,1% ръст на по-широкия пазар. От началото на годината стойността на книжата на компанията е спаднала с 2,4%.

Нетната печалба се е понижила с 3,4% до $1,55 милиарда за периода от октомври до декември на годишна база.

Foxconn обмисля изграждане на огромен завод за микрочипове в Саудитска Арабия

Foxconn обмисля изграждане на огромен завод за микрочипове в Саудитска Арабия

Преговорите във връзка с инвестицията за $9 милиарда са започнали още миналата година