Националната комисия по отраслови пазари и конкуренция на Испания обмисля възможността за налагането на най-голямата в историята си глоба - на онлайн системата за хотелски резервации Booking. Това съобщи испанският вестник El País.

По информация на изданието, става въпрос за глоба от грандиозните 530 милиона долара. Окончателното решение ще бъде обявено не по-рано от лятото.

"Ние сме разочаровани от предложената резолюция на комисията и изобщо не сме съгласни със заключенията й. Възнамеряваме да обжалваме това безпрецедентно решение в Испания, ако то стане окончателно", коментират за изданието източници от компанията.

Русия глобява Booking с над 1 милиард рубли

Русия глобява Booking с над 1 милиард рубли

Компанията ще обжалва

Зопочнатото от испанския регулатор раследване на Booking през октомври 2022 г., е заради възможна злоупотреба с господстващо положение на пазара.

От комисията заявиха тогава, че започват "дисциплинарно производство" за "възможни антиконкурентни практики, които могат да засегнат хотели и онлайн туристически агенции".

Регулаторът е взел решение за започване на разследване след две жалби, получени от Испанската асоциация на директорите на хотели и Асоциацията на хотелския бизнес в Мадрид.

Проблеми в Booking: защо платформата дължи пари на хотелиери от цял свят

Проблеми в Booking: защо платформата дължи пари на хотелиери от цял свят

През август компанията отчете общи приходи от $5,5 милиарда