Модерната търговия намира все по-нестандартни начини да привлече вниманието на клиента. Последният пример от Германия, където една от най-големите вериги магазини в страната, а и в Европа - Lidl, започна да предлага наред с колбаси и млечни продукти, и ... автомобили на лизинг.

От няколко дни на сайта на компанията може да се види освен оферти за нова шунка или бира на промоция, и оферта за италианския модел Fiat 500 на изплащане. Цената е 89 евро на месец за период от 48 месеца, като цялата поръчка става изцяло по интернет. Предложението става възможно благодарение на партньорство на дискаунтъра с берлинската лизингова компания Vehiculum.

"Всяка втора нова кола днес е на лизинг. Месечните плащания във времената на филмовите и музикалните стрийминг услуги са ултра модерни", коментира пред германското издание Focus създателят на компанията Лукас Щайнхилберт. Цялата поръчка на автомобила отнема едва 15 минути - сравнимо с подновяването на абонамент за услуга като музикалната на Spotify например. Инициативата на Lidl и Vehiculum обаче е в тестови период и още не се знае дали ще бъде продължена - планирани са 1000 бройки коли до април месец.

Снимка 405187

Източник: lidl.de

Евтината цена идва с малкия избор - има само два варианта за цвят - бял и черен, а опцията за двигател е само бензинов с 69 конски сили. Други екстри са сензори за паркиране, навигационна система и кожен волан. Освен това в цената не са включени всякакви застрахователни и други допълнителни разходи.

Флиртът на германския гигант с автомобилния пазар обаче е на път да му създаде сериозни правни ядове проблеми на родния пазар. Очаквано първи негативни реакции идват от официалния представител на марката в Германия - Fiat Chrysler Automobile Deutschland (FCA Germany), според който търговската инициатива на Lidl не е била обсъдена с него. "FCA Germany ще провери възможните юридически стъпки и ще ги използва", се казва в официална позиция на вносителя.

Несъгласие с продажбата на автомобили от Lidl изказа и Съюзът на търговските на Fiat в страната, според който това представлява неоторизирана препродажба, която е "недопустима". Говорител на веригата заяви от своя страна, че компанията е запозната с обвиненията, но към този момент не може да ги коментира.