Лий Дже-Йонг, де факто лидер на Samsung, излезе от затвора, в който прекара последните седем месеца. Той бе освободен около година предсрочно от 30-месечната присъда за подкуп на бившия президент на Южна Корея, припомня The Wall Street Journal. Напускайки затвора край Сеул, Лий се извини на корейците. Но сега трябва да докаже, че предсрочното му освобождение си е заслужавало.

Докато той бе в затвора, казват негови поддръжници, Samsung отложи значими инвестиции, избягваше големи придобивания и страдаше от липса на стратегическа посока. Нищо необичайно в такава ситуация за един корейски конгломерат, където обичайно властта е в ръцете на един член на управляващата фамилия.

Задачите пред него са много. Samsung трябва да реши къде ще изгради американските си заводи за чипове и батерии за електромобили. Биофармацевтичното подразделение на гиганта се нуждае от още договори за производство на ваксина срещу Covid-19. Допълнителни инвестиции са нужни за подкрепа на бизнеса с полупроводници.

Лий няма да може да се върне на работа веднага. Корейското законодателство гласи, че гражданите, осъдени за икономически престъпления, не могат да работят в период от пет години. Той няма право и да напуска страната.

Но за 53-годишния милиардер вероятно ще бъде направено изключение през следващите месеци, ако не и седмици, според правни експерти. Предсрочното му освобождаване от затвора лежи на икономически аргументи, което означава, че правителството го иска отново на работа. Правосъдното министерство отказва коментар.

Samsung, която притежава десетки дъщерни компании в сектори като потребителски джаджи, чипове, строителство, животозастраховане и други, си има професионални мениджъри и независими бордове, които взимат ежедневните решения. Но Лий трябва да даде крайното одобрение за всеки значим ход.

Samsung с 53% ръст на печалбата на фона на недостига на чипове

Samsung с 53% ръст на печалбата на фона на недостига на чипове

Компанията не е печелила толкова от 2018-а година насам

Когато се завърне на работа, Лий трябва да демонстрира, че завръщането му може да разтърси Samsung от стратегическата парализа. Това може да дойде под формата на голям инвестиционен план или сливане, според Парк Санг-ин, експерт по корпоративно управление и професор в Seoul National University. "Лий Дже-Йонг и Samsung ще бъдат под натиск да покажат нещо. Да покажат, че връщането на Лий има значение", казва проф. Парк.

Едно от най-важните решения касае изграждането на завод за полупроводници в САЩ. Компанията планира да инвестира приблизително $17 млрд. в съоръжение, което ще произвежда чипове за трети компании и ще бъде основен стълб в плана на Samsung да се изправи срещу конкурентите Taiwan Semiconductor Manufacturing co. и Intel Corp.

Компанията обмисля локации в Аризона, Тексас и Ню Йорк, но не може да вземе решение през последните над шест месеца.

В сравнение с TSMC и Intel, Samsung е сравнително мудна във взимането на инвестиционни решения, което може да навреди на корейската компания през следващите години, според Ан Ки-юн, вицепрезидент на Korea Semiconductor Industry Association.

Samsung е заделила почти $150 млрд. за разширяване на полупроводниковия си бизнес до края на 2030 г. Но TSMC ще вложи $100 млрд. в следващите три години, с което ще разшири капацитета си значително. Плановете на Intel са за по-малки инвестиции, но компанията планира да придобие конкурента GlobalFoundries срещу $30 млрд.

Intel подготвя сделка за $30 милиарда за компания, отделена от най-големия ѝ конкурент

Intel подготвя сделка за $30 милиарда за компания, отделена от най-големия ѝ конкурент

Технологичният гигант иска да разшири бизнеса си и да се противопостави на TSMC

"Инвестициите, които Samsung направи досега, ще позволят на компанията да запази пазарния си дял. Но за да постигне смислено разширение, са нужни сливания и придобивания", смята Ким Ян-панг, старши изследовател в Korea Institute for Industrial Economics and Trade, държавен тинк-танк.

Samsung Electronics, която разполага с над $80 млрд. кеш, не е правила значимо придобиване през последните четири години. При представянето на отчета за второто тримесечие на тази година компанията съобщи, че се оглежда за подходящи компании през следващите три години, най-вече в областта на изкуствения интелект, 5G мрежите и автомобилните технологии.

Samsung SDI пък заяви миналия месец, че планира да навлезе на американския пазар за батерии за електромобили, но не посочи кога.

Samsung Z Fold3 5G и Flip3 са тук. Какво ново предлагат и колко ще струват?

Samsung Z Fold3 5G и Flip3 са тук. Какво ново предлагат и колко ще струват?

Предварителните поръчки започват днес, а продажбите от 27 август