Тримесечната печалба на техническия гигант Samsung Electronics е нараснала с цели 53% на фона на глобалния недостиг на чипове, съобщава BBC, цитирайки изявление на компанията. Най-големият производител на чипове с памет и на смартфони в света още вчера прогнозира оперативна печалба от около £8 милиарда за месеците април, май и юни. Днес информацията е потвърдена.

Според южнокорейската корпорация голямото търсене на чипове с памет е компенсирало по-слабите продажби на устройства поради недостига на компоненти. Преди година, през първите няколко месеца от пандемията, Samsung отчете спад в продажбите на продукти като телефони и телевизори. Оттогава търсенето на електронни компоненти нараства, тъй като хората пренасочват по-голямата част от живота си онлайн, докато много производители на чипове се борят да поддържат търсенето.

Печалбата на Samsung достига тригодишен връх

Печалбата на Samsung достига тригодишен връх

Продажбите на телефони намаляват, но цените и търсенето на различни чипове расте, според оценка на Reuters

Ръстът на печалбата на електронния гигант опровергава негативните прогнози на анализаторите, доказвайки силата на технологичната индустрия. Всъщност, това е най-голямата печалба на Samsung от 2018-а година насам.

През последните месеци производителите на компютърни чипове започнаха да увеличават цените на компонентите си по време на историческата криза на доставките. През март главният изпълнителен директор на Samsung Кох Донг-Джин каза на акционерите в компанията, че "има сериозен дисбаланс в търсенето и предлагането на чипове в ИТ сектора в световен мащаб." Той коментира още, че фирмата работи с чуждестранни партньори, за да отговори на търсенето, тъй като глобалният недостиг е причинил "смущения в доставките".

Кризата с чипове: производството на коли във Великобритания се срина

Кризата с чипове: производството на коли във Великобритания се срина

Производството на автомобили в страната е спаднало наполовина

Недостиг на чипове: Кои други отрасли са засегнати?

Недостигът на чипове удари много силно производителите на автомобили, като големите производители на двигатели по света бяха принудени да спират производството.През последните месеци автомобилни марки като Ford, General Motors, Volkswagen и Jaguar Land Rover прекратиха своите производствени линии.

През месец юни американският президент Джо Байдън и европейският комисар Маргрет Вестагер разкриха планове за производство на повече компютърни чипове в Европа и САЩ.Инициативата има за цел да създаде един нов трансатлантически технологичен алианс под името Съвет за търговия и технологии.

Изявление по време на среща на върха между президента Байдън и комисар Вестагер даде обещание за изграждане на "партньорство между ЕС и САЩ за ребалансиране на глобалните вериги за доставки на полупроводници".

Европейският съюз иска да увеличи дела си на световния пазар за производство на чипове от 10 на 20% и обещава 150 милиарда долара за целта. Междувременно САЩ отпуснаха $52 милиарда за вътрешно производство на чипове.

Иван Чернов, Melexis: Ще наложим България в глобалното производство на чипове

Иван Чернов, Melexis: Ще наложим България в глобалното производство на чипове

Melexis открива 160 работни места и производство за 75 милиона евро срещу световния недостиг на микрочипове