Intel обмисля да придобие GlobalFoundries, съобщава The Wall Street Journal, цитирайки свои източници. Евентуална сделка ще забърза плановете на гиганта за производство на повече чипове за други технологични компании и ще бъде най-голямото придобиване в историята на компанията.

Сделката може да оцени GlobalFoundries на около $30 млрд., посочват източниците. Засега споразумение не е постигнато и GlobalFoundries може да се откаже и да продължи с плановете си за IPO, допълват те. В момента компанията е собственост на Mubadala Investment, инвестиционното подразделение на правителството в Абу Даби. Изглежда, че преговорите се водят директно с компанията собственик и не включват мениджъри от придобиваната компания.

Сделката ще бъде част от стратегията на новия главен изпълнителен директор Пат Гелсингер, който през март заяви, че ще увеличи усилията на компанията да навлезе на пазара на производство за трети компании, който в момента е доминирам от Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC).

Intel, чиято пазарна капитализация е около $225 млрд., обеща над $20 млрд. инвестиции тази година, с които да разшири капацитета си за производство на полупроводници. Компанията планира да разшири дейността си и в Европа.

GlobalFoundries е сред най-големите предприятия в своята област и бе създадена през 2008 г., когато AMD реши да отдели производството на чипове в отделно дружество. Компанията държи 7% от приходите в сектора, според TrendForce. Някои от най-големите дружества в областта, включително Nvidia и Qualcomm, разчитат на производството ѝ.

Самата AMD остава голям клиент на GlobalFoundries, като има сключен договор на стойност $1,6 млрд., което може да усложни евентуалното придобиване.

Миналият месец GlobalFoundries съобщи, че започва работа по нов завод, който ще струва $4 млрд.

15% по-бързи и 30% по-ефективни чипове идват за клиентите на Apple и Intel

15% по-бързи и 30% по-ефективни чипове идват за клиентите на Apple и Intel

Двете компании ще се възползват първи от тринанометровата технология за производство на TSMC