Apple и Intel ще са първите компании, които ще се възползват от технологията от следващо поколение на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) за производство на чипове, пише Nikkei Asia, цитирайки свои източници.

Водещите технологични гиганти вече провеждат изпитания на собствените си дизайни, използвайки 3-нанометровата технология. Очаква се производството по нея да започне през второто полугодие на 2022 година.

Три нанометра (един наномертър е равен на една милиардна част от метъра) се отнася за разстоянието между транзисторите върху един чип. Колкото по-малко е то, толкова по-развит е чипът — но и по-труден и скъп за призводство. Към днешна дата най-развитата технология за потребителски продукти е 5-нанометровата на TSMC и се използва във всички процесори на iPhone 12.

Следващото поколение ще увеличи производителността с 10 до 15% и в същото време ще намали потреблението на енергия с между 25% и 30%.

iPad на Apple вероятно ще са първите устройства, които ще използват процесори, произведени по технологията. Следващото поколение iPhone, което ще се появи през есента на тази година, ще използва 4-нанометрова технология.

Intel, най-големият производител в САЩ, работи с TSMC по поне два проекта, използващи новата технология — за персонални компютри и за сървъри — в опит да си възвърне пазарния дял, загубен от AMD и Nvidia през последните години. Очаква се тяхното производство да започне най-рано към края на 2022 година.

За Intel, която създава и дизайна, и произвежда собствените си чипове, съвместната работа с TSMC е насочена към ускоряване на развитието и преподреждане на собственото си производство. Компанията забави представянето на собствената си 7-нанометрова технология до 2023 г. и изостава значително от TSMC и Samsung.

AMD, която увеличи пазарния си дял при процесорите за лаптопи от 11% до над 20% през 2020 г., ще започне да предлага чипове с 5-нанометрова технология още догодина.

Apple пуска достъпен голям iPhone догодина

Apple пуска достъпен голям iPhone догодина

Моделите ще имат и нова камера и сензор за пръстови отпечатъци под дисплея