Водещият производител на вино в района на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) - Purcari Wineries, обяви, че  придобива 90% от новосъздадена турска компания HTA Danişmanlik Turizm. Причината: разширяване на бизнеса в Турция, както и инвазия на по-далечни пазари в Близкия изток и региона на Африка, пише Romania Insider.

Този ход е част от търговската стратегия на компанията за навлизането на нови пазари след откриването на представителство в Китай през 2019 година и търговска компания в Украйна през 2021 година.

Пазарната капитализация на винарните Purcari възлиза на приблизително €120 милиона.

Purcari купува Angel's Estate: "изгрява" ли нов лидер на винения пазар у нас

Голяма сделка ще трансформира винения сектор у нас

Българската винарна отправя поглед към Азия

През 2022 година българската изба Angel's Estate беше закупена от Purcari 

През 2022 година за първи път българска изба беше закупена от чуждестранен инвеститор. Мажоритарният дял в един от водещите на родния винен пазар производители Angel's Estate беше придобит от молдовско-румънската винена група Purcari Group.

Снимка 638506

Източник: iStock

Purcari е най-големият износител на вино от Молдова. Освен това е сред лидерите на пазара в Централна и Източна Европа и държи 30% от пазара на премиум вина в Румъния.

Важно е да споменем, че предишните собственици на Angel's Estate останаха акционер във винарната с 24% дял и активно участие в бъдещото развитие на бизнеса.

През 2022 година Angel's Estate е в топ 15 в България с приходи от над 5 милиона лева годишно, но Purcari има над 20 пъти по-голям оборот.

Българското вино става все по-ценно на международните пазари

Българското вино става все по-ценно на международните пазари

Пред Money.bg коментира Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното