Платформата за онлайн форуми Reddit реализира успешен борсов дебют, като в края на първия ден от предлагането на акциите ѝ цената им беше с 48% нагоре, съобщават световните агенции.

Първото IPO на социална мрежа от Pinterest през 2019 г. насам се готвеше от месеци, като до последно имаше опасения, че то може да приключи с неуспех. Една от причините е, че Reddit сключи договор за лицензиране от AI компаниите на потребителското ѝ съдържание - решение, което от гледна точка на компанията ще донесе много пари, но самите ползватели не го приемат радушно.

Reddit става публична компания, най-много печели... босът на OpenAI

Reddit става публична компания, най-много печели... босът на OpenAI

Сам Алтман инвестира много в платформата, но вероятно няма да е напразно

Така или иначе, акциите на Reddit започнаха да се търгуват на 34 долара - най-високата очаквана стойност, и затвориха на над 50 долара. Иначе казано, IPO-то оценяваше платформата на 6,4 млрд. долара, но само в рамките на деня цената ѝ набъбна до $9,5 млрд. - много близо до оценката от частно набиране на капитал от 2021 г.

Google плаща по $60 млн. годишно, за да "чете" Reddit

Google плаща по $60 млн. годишно, за да "чете" най-популярния форум в света

Информацията ще се използва, за да се подобрява чат ботът Gemini

8% от предлаганите на IPO-то акции бяха специално за някои от потребителите и модераторите на Reddit, както и за близки и роднини на служители в компанията.

В самите форуми на Reddit част от ползвателите коментираха скептично борсовия дебют. Сред аргументите им е фактът, че въпреки огромната си популярност, създадената през 2005 г. платформа все още не печели много пари.

Reddit удвои оценката си след GameStop манията

Reddit удвои оценката си след GameStop манията

Компанията набра $250 млн.

Важно е да напомним, че в Reddit са и форумците от wallstreetbets, които през 2021 г. с общи усилия докараха огромни загуби на хедж фондовете, залагали срещу компании като GameStop.