Москва и Ню Делхи сключиха сделка, която ще позволи на Индия да произвежда повече от 600 000 автомата Калашников - АК-203, предава ТАСС. Споразумението идва по време на официалното посещение на руския президент Владимир Путин в Индия за разговори с премиера Нарендра Моди.

Огнестрелните олъжия ще се произвеждат от новото съвместно предприятие Indo-Russian Rifles Private Limited (IRRPL), което, според главния изпълнителен директор на Калашников - Владимир Лепин, отваря нова глава в руско-индийското военно-техническо сътрудничество.

Индия договаря автомати "Калашников" за 590 милиона долара

Индия договаря автомати "Калашников" за 590 милиона долара

Оръжията ще бъдат доставени от руско-индийско предприятие, започващо производство през 2022 г.

"Руски и индийски специалисти извършиха мащабна подготвителна работа в продължение на три години, за да оптимизират разходите и технологичните параметри на проекта. След като договорът е подписан, ние сме готови да започнем производството на усъвършенствани автомати AK-203 в град Корва през следващите месеци", заяви Лепин.

Модерната версия на емблематичния руски автомат AK-47 има ефективен обхват от 300 метра, като в същото време е лека и здрава. AK-203 стреля с много по-големите 7,62 мм патрони, които имат по-добра пробивна сила, докато подобни оръжия с по-малка спираща сила стрелят с по-малките 5,56 мм патрони.

Плановете за създаване на съвместно предприятие за производство на автомати Калашников в Индия бяха обявени от премиера Моди през 2019-а година. Индия ще стане първата чужда страна, която произвежда автомати Калашников от серията AK-200.

"Калашников" предлага на пазара нов автомат с натовски патрони

"Калашников" предлага на пазара нов автомат с натовски патрони

С новият автомат АК-19 стрелецът се уморява по-малко