С новият автомат АК-19 , използващ патрони по стандарт на НАТО (5,56х45 мм), стрелецът се уморява по-малко поради ниското тегло на оръжието, каза за РИА Новости Владимир Онокой, началник на дирекцията за военно-техническо сътрудничество на "Калашников".

Както компанията информира по-рано, новото леко стрелково оръжие ще бъде представено за първи път в чужбина на изложението IDEX-2021, което ще се проведе в Абу Даби на 21-25 февруари. Вече са получени няколко заявления от чуждестранни клиенти за AK-19. Автоматът е базиран на автомата АК-12, който вече е на въоръжение в руската армия .

Калашников пуска пушка с компютър и камера за хипстъри

Калашников пуска пушка с компютър и камера за хипстъри

MP-155 Ultima ще струва около 1400 евро и ще може да записва всяко движение на стрелеца

"Настоящият дизайн на AK-12 даде възможност да се осигури минимално възможно тегло, като същевременно се запази необходимата здравина и надеждност. Обикновено автоматите с модерно допълнително оборудване са доста тежки, стрелецът се уморява по-бързо, но с AK- 19 няма такова усещане ", каза Онокой.

Той отбеляза, че това не е първото автоматично стрелково оръжие на концерна за боеприпасите на НАТО, предложено на международния пазар. "Първият опит за създаване на автомат" Калашников " с патрони по стандарта на НАТО се състоя в началото на 90-те години. Автомати АК-101 и АК-102 бяха създадени за нови пазари. Процесът не беше лесен - за тестване бяха необходими чужди патрони, които не бяха лесно за получаване по това време. Такива автомати са доставени в редица страни", - каза представителят на концерна.

"Калашников" щурмува пазара на електромобили

"Калашников" щурмува пазара на електромобили

Това са намеренията на новия собственик на компанията

Онокой отбеляза, че заявки да купуване на АК-19 започнаха да постъпват още преди приемането на основната версия на АК-12 за руските въоръжени сили . "Следователно беше необходимо разработването на експортна версия и беше възможно да се въведат елементи, които се появиха в резултат на мащабна военна операция на АК-12: нов, лек и ергономичен регулируем приклад, нов диоптричен мерник, бързо свалящ се шумозаглушител ", отбеляза специалистът.

"Калашников" прави нов автомат по стандарти на НАТО (Видео)

"Калашников" прави нов автомат по стандарти на НАТО (Видео)

Щурмовото оръжие използва патрони с калибър 5,56 милиметра

Той добави, че патронът на НАТО калибър 5,56х45 мм и руският патрон 5,45х39 мм, които се използват в основната версия на щурмовата пушка АК-12, са много сходни по характеристики.

"Основният фактор при избора на патрон е икономически и логистичен, тъй като, независимо колко добър е автоматът, армията няма да премине към нов боеприпас заради самата проба", добави представител на компанията.